Jedna je to od najdugovječnijih likovnih kolonija u Hrvatskoj, koja se od ostalih razlikuje po tome što je nastala iz potrebe pružanja topline i pažnje djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi

ZILIK - spoj humanosti i umjetnosti, po 47 put počinje krajem siječnja

VIŠE IZ RUBRIKE

  Krajem siječnja, točnije 27. ovog mjeseca po 47 puta u Karlovcu počinje petodnevna Zimska likovna kolonija -ZILIK. Jedna je to od najdugovječnijih likovnih kolonija u Hrvatskoj, koja se od ostalih razlikuje po tome što je nastala iz potrebe pružanja topline i pažnje djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a koja su kroz rad s umjetnicima, barem na tih par dana oplemenila svoj život, razvila slobodu mašte i stvorila pozitivan odnosa prema vanjskom svijetu.

  Od osnutka ZILIK-a, 1974., kroz koloniju su prošle na stotine umjetnika. Na ZILIK-u su sudjelovali najeminentnije hrvatske likovne umjetnice i umjetnici 20. stoljeća, među kojima su Miroslav Šutej, Ivan Kožarić, Edo Murtić, Zlatko Prica, Ivo Šebalj, Vasilije Josip Jordan, Josip Diminić, Kosta Angeli -Radovani, Šime Vulas, Predrag Goll, Ljubomir Stahov, Ivica Antolčić, Nives Kavurić-Kurtović, Marija Braut, Jadranka Fatur, Ljerka Njerš, Branka Uzur, Alma Orlić, Dubravka Babić, Ivan Rabuzin, Ivan Lacković Croata, Ivan Večenaj, Mijo Kovačić kao i mnogi drugi koji su svojim prisustvom i stvaralaštvom doprinijeli radu Doma za djecu Vladimir Nazor u Karlovcu, danas Centra za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor.

  -Obzirom da već duži niz godina na „Veliki ZILIK“ dolaze većinom isti umjetnici, odlučili smo formirati natječaj kako bi uz naše stalne goste-umjetnike, otvorili prostor za dolazak i ugošćivanje likovnih umjetnika koji još nisu imali priliku sudjelovati na ZILIK-u. Neki od ranijih sudionika dobili su direktan poziv za sudjelovanje na ovogodišnjem ZILIK, dok je putem natječaja, Umjetnički savjet na čelu sa predsjednicom Sonjom Švec Španjol izabrao 16 umjetnika za sudjelovanje, rekla je ravnateljica Centra Nataša Horvat.

  -Posebnost ovogodišnjeg ZILIK-a je i u tome što ima međunarodni karakter i što svi umjetnici koji dolaze imaju akademsku titulu. Naravno, objašnjava Horvat, nije poanta u tome da smatramo da su drugi umjetnici manje vrijedni ali jednostavno morali smo se pokrenuti te dati i drugima priliku da nam dođu. Što se pak tiče umjetnika iz nama susjednih zemalja, dolaze nam iz Slovenije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

  -Veselimo se novim sudionicima i novim iskustvima koja će zasigurno obogatiti ovu posebnu likovnu koloniju. Dugogodišnja tradicija održavanja ZILIK-a oduprla se zubu vremena prvenstveno zbog predanog i kontinuiranog rada na razvoju plemenitih ljudskih vrijednosti kod djece, te kroz poticanje njihove mašte i kreativnosti, kao i pružanje osjećaja slobode u izražavanju, učeći ih kako ostvariti kvalitetan međuljudski odnos kroz vrijeme provedeno u kreativnom stvaralaštvu s umjetnicima i djecom iz lokalnih osnovnih škola i drugih domova, kaže Horvat.

  -Prema programu, u prostorijama Centra, svakog dana ZILIK-a jedan od umjetnika održavat će radionice za djecu Centra, učenike osnovnih škola iz Karlovačke županije ali i ostalu zainteresiranu djecu. Namjera nam je da te radionice za razliku od prijašnjih godina, barem što se tiče broja djece koja u njima sudjeluju, bude umjereniji, tako da svi budu jednako aktivni i da svi jednako „upijaju“ poruke koje im poručuju umjetnici.

  Svečano otvorenje ZILIK-a je u Zorin domu, 27. siječnja, kada će ujedno biti otvorena izložba slika, akvarela, Damira Facana Grdiše, koja će ostati postavljenja u bočnoj dvorani Kazališta za vrijeme trajanja ZILIK-a, a svečanost otvorenja svojim dolaskom uveličat će Dame Viteškog reda Sv. Jurja, europskog Viteškog reda kuće Habsburg – Lothringen.(rb)

  Foto:i.č.