Stanari odlučili uložiti gotovo 100 tisuća eura

Zgrada Luščić 43 prva će u gradu imati panoramski lift

VIŠE IZ RUBRIKE

Inkasator

Lift bi trebao biti u funkciji kroz najkasnije tri tjedna, rekla je Barberić, imat će šest stanica, od kojih je jedna izvana, te pet na polukatovima unutar zgrade

Stambena zgrada na adresi Luščić 43 prva će u Karlovcu imati panoramsko dizalo. Na ovu investiciju odlučila je većina stanara, a kako se moglo čuti ugradnja lifta s vanjske strane zgrade jedina moguća. Zgrada je pod upravljanjem Inkasatora.

-Proteklih smo godina pokušavali pronaći zgradu i mogućnosti da izvedemo takvo dizalo, ali do sada nismo imali priliku. Nova dizala koja smo gradili u zgradama gdje ih nije bilo su unutar objekata. Ovdje će suvlasnici dobiti dizalo koje će im zasigurno olakšati komunikaciju unutar zgrade, kako starijima i slabije pokretljivim osobama, ali i mlađim obiteljima osobito onima koji imaju malu djecu, rekla je direktorica tvrtke Inkasator Andreja Barberić uz napomenu da je odluka o ugradnji panoramskog dizala donesena s  95,36 posto suvlasničkih udjela što je iznimno visoko.

Radi se o investiciji od 98.944,85 eura za koju su suvlasnici novac osigurali dijelom iz pričuve, a dijelom putem kredita. Lift bi trebao biti u funkciji kroz najkasnije tri tjedna, rekla je Barberić, imat će šest stanica, od kojih je jedna izvana, te pet na polukatovima unutar zgrade.

Lift ugrađuje tvrtka MK Servis dizala pa je više o tehničkim pojedinostima projekta govorio vlasnik tvrtke Miroslav Mihalić istaknuvši da je projekt jedan od najzahtjevnijih koje su radili.

-Dizalo je projekt tvrtki Siget dizala i MNC Lučko iz Zagreba i nas koji ćemo sve to objediniti, a surađivali smo i s tvrtkama iz Karlovca, Gips montom i tvrtkom Guštin. Brzina dizala će biti metar u sekundi, što je klasično brzina za ovu visinu dizanja. Bilo je zahtjevno što je ulaz s jedne, a izlaz s druge strane kabine. Dizalo će biti obučeno velikim dijelom u staklo i panel limom sa strane i nadamo se da korisnici biti zadovoljni tim dizajnom, kazao je Mihalić.

Osim izgradnje ovog dizala u Luščiću, u zgradama kojima upravlja Inkasator ove je godine modernizirano šest postojećih dizala. Ukupna je vrijednost tih modernizacija je oko 100 tisuća eura.