Prvi Karlovački

Žestoko o HE Lešće i nedavno potpisanom Sporazumu na županijskom aktualcu

20.09.2019

Županija

Samo osam vijećnika danas je postavilo pitanje na sjednici županijske skupštine. Izdvojili smo jedno od pitanja SDP-ovog Josipa Benčića.

U devetom mjesecu je potpisan Sporazum o partnerstvu na projektu o poboljšanju vodnog režima uslijed rada HE Lešće na rijeci Donjoj Dobri nizvodno od HE Lešće te pripremna podloga i izrada tehničkih rješenja za trajno poboljšanje vodnog režima. Formirat će se jedan stručni tim koji će se „zabavljati“ sa sanacijom negativnih pojava na vodnom režimu. Između ostalog radi se o utjecaju tog vodnog režima rijeke Dobre na Mrežnicu. Ovo ljeto nije bilo ekocida, ali bilo je na granici; pa me sada zanima da li se došlo do zaključka da Dobra ipak utječe na vodostaj Mrežnice?

Odgovorila mu je zamjenica župana Martina Furdek Hajdin.

Svi smo svjesni da naše rijeke nisu kao što su bile nekada i upravo iz tog razloga početkom rada u Županiji aktualizirali ove teme na državnoj razini; to su bile i Hrvatske vode i HEP, a sve pod okriljem Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Bili smo i na samoj lokaciji na Dobri gdje smo utvrđivali zajedno s njihovim predstavnicima sve štete koje nastaju i nismo zadovoljni ovom situacijom te želimo da se ona promijeni. Slijedom svega to je bila i tema sjednice Vlade održane u Karlovcu i tako smo formirali i povjerenstvo. Zamuljenje ili čak zablaćenje rijeke Mrežnice i dijela Korane koje se dogodilo početkom ljeta detektirani su kroz Stožer civilne zaštite da postoje i drugi faktori koji su mogli dovesti do toga, a to su i eksploatacije šuma, što javnih, što privatnih te smo uključili i Hrvatske šume. Razmišljalo se čak i o uključenju Ministarstva obrane zbog vježbi koje su bile održane netom prije samog zamuljenja na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“.

Furdek Hajdin još je dodatno pojasnila.

-Ne želimo da se bilo što od toga ponovi, a što će se dogoditi nizvodno od HE Lešće teško je sada odgovoriti. Nekada je sustav zamišljen da se nizvodno izgradi još nekoliko manjih hidroelektrana koje bi taj val koji se sad dešava kompenzirale. Da li ćemo danas inzistirati na takvom rješenju s obzirom da svi zaziremo od bilo koje hidroenergetske građevine na toj rijeci, mi nemamo u ovom trenutku odgovor, niti ga ima HEP, ni Hrvatske vode, ali da se neki zahvati moraju dogoditi da se stvar ublaži, pa moguće i čak drugačiji režim rada HE Lešće, o tom potom. Smisao ovog tijela je upravo taj da se donesu zaključci. Vidjet ćete u točki 6 današnjeg dnevnog reda Skupštine, prvi od razloga su upravo hidroelektrane i energetske građevine, odnosno vodne građevine koje se na rijekama trebaju planirati u kontekstu postojećeg sustava, mi želimo upravo da taj rad povjerenstva donese one zaključke koje ćemo ugraditi u Prostorni plan Karlovačke županije za buduće postupanje.

Benčić nije bio zadovoljan odgovorom.

Svako malo, barem to je moje mišljenje, da se sa rijekom Dobrom, znači onaj tko je odlučio da će tu raditi koji je u tom trenutku dignuo ruku da se gradi ta hidrocentrala, je jako pogriješio. I u ovom slučaju, mislim da se ljudi ovdje ponašaju koji to sada  pokušavaju sanirati kao piromani koji su zapalili šumu, e sad brzo trči, gasi požar. Mene sada zanima dinamika rada toga stručnoga tima. Ja se bojim da će se taj stručni tim kao obično raditi po principu: ako ne možeš riješiti situaciju, osnuj neki stručni tim. To će po meni biti najobičniji prodavači magle, ustanovit će se da nitko nije kriv, odgovornosti neće biti, a eto dogodilo se, što ćemo sada. Ajmo napraviti još četiri-pet hidrocentrala, ma bravo, juriš! Netko je rekao predsjednici, ma samo dođite, kakva Dobra, imamo mi još rijeka. Mi smo županija na četiri rijeke, zašto jurišamo na rijeke?

Pa je dodatno sve  još razjasnio župan Damir Jelić.

Lešće je bilo na sjednici Vlade. Svatko tko razumije političku proceduru zna se što je sjednica Vlade koje donese točku. Da ćete tri četiri državne institucije „uglazbiti“ i još da bi netko trebao priznati krivnju, pa to mora biti entuzijast, da vjeruješ da će nešto izaći iz toga. Čemu onda pribjegavaš? Pribjegavaš sjednici Vlade, da snaga premijera ti da mogućnost da nešto uopće krene. Ja sad postavljam pitanje: jel sad bolje nego prije? Ma ništa nije bolje, ali prije ništa nije bilo i nitko odgovaran nije bio. A sad imamo sjednicu Vlade i jedno povjerenstvo u kojem sam inzistirao da uđe predstavnik  naše Županije kako bi držao ritam. Što će se iz toga izroditi? Možda, nešto hoće, a iz onog prije što će se izroditi? Ništa. Pa ajmo biti objektivni pa reći: čekaj počela je utakmica, gol još nismo zabili. Ono prije za nas utakmica nije ni bila, neki drugi nisu je igrali. Ako u tom vi ne vidite progres, onda stajem i ne kanim više polemizirati.

Zaključno je župan Jelić poručio.

Bojite se, pa normalno da je upitnik što će iz toga izići. Zašto? Zato što su mnoge stvari do sada bile abnormalne. Što, zamulji se Mrežnica, pa pet dana sam od jutra do mraka na 17 točaka bio, gledali smo, kao da je upozorenje da pojma nemamo što imamo. U konačnici izrekli smo ovdje da po ovoj točki 6 mi se jasno određujemo; gdje je sedra nema mini hidroelektrana. To je naš stav. Inače, što se tiče izgradnje novih, nemojte to krivo shvaćati, u postojećem projektu Lešća, su vam dvije ispod i bile koje su se paralelno morale graditi. Tada bi ovaj projekt zasigurno bio bolji. Koliko bi bio bolji? Ja o tome ne mogu diskutirati. Da li ga je uopće trebalo? Hoćete li intimno? Nije – apsolutno nije, nisam sudjelovao u tim procesima, a da sam i sudjelovao što znam, možda bih promašio. Ali sad poučeni ovim iskustvom, ajmo sanirati što se sanirati da, ali ne dajmo na ostale rijeke. Možemo o Kupi diskutirati koja je ravničarska od grada Karlovca nizvodno. (m.m.)

Foto: i.č.