Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Ženska grupa Korak poručila: „Ljute smo i dosta nam je!“

VIŠE IZ RUBRIKE

dosta

Svakih 15 minuta jedna žena doživi neki od oblika nasilja

Međunarodni je dan borbe protiv nasilja nad ženama koji su obilježile i članice Ženske grupe Karlovac Korak. Na Trgu Matije Gupca aktivistice su istaknule transparente kojima su željele ukazati i iskazati nezadovoljstvo društvom u kojem je nasilje nad ženama još uvijek prisutno.

Ispred Koraka poruku današnjeg skupa je uputila predsjednica Mirjana Duduković.

-Ljute smo i ljutit ćemo se sve dok se stanje ne primijeni. Na ovaj dan Korak poručuje da je dosta. Dosta je diskriminacije žena u području rada; imamo manje plaće, manje mirovine, manje prilika za napredovanje, manje prilika za stabilne ugovore o radu, istaknula je Duduković, a u svojoj poruci osvrnula se na diskriminaciju žena u području zdravlja i u obitelji.

- Svakih 15 minuta jedna žena doživi neki od oblika nasilja. Dosta je femicida! Hrvatska je treća zemlja po broju femicida u Europi. Ove godine u Hrvatskoj je ubijeno 13 žena. Dosta je praznih obećanja i nerada. Ratificirali ste Istambulsku konvenciju izvolite je početi primjenjivati. Dosta je neučinkovitog sustava. Dosta je nasilnog društva, poručila je još Duduković.

S današnjim danom počinje i „16 dana aktivizma“ koji završavaju s 10. prosincem, Međunarodnim danom ljudskih prava. Narednih će dana Ženska grupa Korak transparentima i porukama sa svog balkona upućivati na pobrojane probleme. Također Zorin dom će biti osvijetljen narančastim svjetlom jer ta boja simbolizira borbu protiv nasilja nad ženama.

Članicama Koraka pridružile su se i ostale udruge, zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar te zamjenica gradonačelnika Ivana Fočić.