Ova berba grožđa, konkretno frankovke, poznata je po tome što u berbi sudjeluju samo žene. Tradicija je počela još prije 108 godina, kada je Elvisov pradjed otišao u rat, a na prabaki je ostala zadaća organizirati berbu kako bi se ubrao sav urod. Tako su, sasvim slučajno, u berbi sudjelovale samo žene te se tradicija nastavila sve do danas

Ženska berba - tradicija stara više od 100 godina nastavljena danas, prvi grozd ubrala županica Martina Furdek Hajdin

VIŠE IZ RUBRIKE

  Rano jutros počela je tradicionalna ženska berba grožđa kod vinogradara i vinara Elvisa Šoštara, vlasnika poznate Vinarije Šoštar.

  Ova berba grožđa, konkretno frankovke, poznata je po tome što u berbi sudjeluju samo žene. Tradicija je počela još prije 108 godina, kada je Elvisov pradjed otišao u rat, a na prabaki je ostala zadaća organizirati berbu kako bi se ubrao sav urod. Tako su, sasvim slučajno, u berbi sudjelovale samo žene te se tradicija nastavila sve do danas.

  Ove godine u berbi grožđa iz vinograda, koji ima 7,5 tisuća trsova frankovke, sudjeluje 35 žena, a berbu je otvorila županica Martina Furdek Hajdin.

  Tom prigodom, županica je pohvalila Vinariju Šošar koja svojim radom i tradicijom doprinosi gospodarskom i turističkom razvoju ozaljskog kraja, što je prepoznato na vikend manifestacijama "Wine and walk".

  Ovaj ozaljski i vivodinski kraj prepoznat je i na nacionalnoj razini kako po vinogradarskom i vinarskom razvoju tako i po automobilističkom, jer se na navedenom području voze i brzinci poput svjetski poznatog WRC-a. 

  Unatoč tuči, koja je početkom lipnja ove godine pogodila Vrhovac, županica je naglasila kako, srećom, urod nije uništen, već smanjen.

  Vlasnik Šošar zahvalio je svim ženama koje su došle na berbu. Kćer Elena je četvrta generacija žena u obitelji Šošar koja sudjeluje u ženskoj berbi grožđa.

  U berbi sudjeluje i gradonačelnica Ozlja Lidija Bošnjak.