Okrugli stol „Žene u poduzetništvu“

Žene u poduzetništvu - tema o kojoj je uvijek potrebno govoriti

VIŠE IZ RUBRIKE

Žene, majke, poduzetnice

Živimo prema „exelicama“ što može zvučati smiješno, ali budući da moja djeca idu i u glazbenu školu, treniraju svi različite sportove, zapravo ja se trenutačno više osjećam kao taksi služba nego žena poduzetnica, kaže Ivana Štedul

Okrugli stol “Žene u poduzetništvu” održan je danas u Nikola Tesla Experience Center-u u kojem su sudjelovale Ivana Štedul, vlasnica tvrtke SenzoGYM, Lidija Žganjer Gržetić, vlasnica Restorana Žganjer i Mirjana Vučetić, direktorica i suvlasnica tvrtke Hamowa-Hidro.

Žene u poduzetništvu još uvijek je aktualna tema o kojoj itekako treba govoriti smatra Lidija Žganjer Gržetić, jer u nekim sredinama ženama se teže upustiti u poduzetništvo.

-Koliko god mi mislili da je to nekako zaživjelo možda još uvijek treba poticati, jer u nekim krajevima to ipak nije zaživjelo kako mi doživljavamo i treba o tome govoriti. Općenito važna je okolina koja vas okružuje i vijest će preko vas medija doći do neke mlade djevojke ili žene koja se dvoumi i misli: „Mogu li ja to?“ i možda upravo njezino okruženje nije to koje će ju motivirati ili potaknuti, ali iz naših primjera će možda dobiti tu neku motivaciju, onaj „poguranac“ koji joj treba da krene u ostvarenje svoje poduzetničke priče, kazala je Žganjer Gržetić.

Sama nije osjetila da se kao žena poduzetnica našla u neravnopravnom položaju u odnosu na muške kolege, a smatra da su općenito u životu i u poduzetništvu jednako važni i žene i muškarci, jer treba podijeliti i obiteljske i poslovne obaveze.

Kako uskladiti obiteljske i poslovne obaveze pravi je primjer Ivana Štedul diplomirana fizioterapeutkinja i prvostupnica radne terapije. Autorica je koncepta BABYSTEPS programa poticanja ranog razvoja za bebe i djecu i majka petero djece. Kako kaže nikad se ne stigne sve.

-Uvijek imamo određeni godišnji plan prvo na osobnoj, obiteljskoj razini, a potom i na poslovnoj i živimo prema „exelicama“ što može zvučati smiješno, ali budući da moja djeca idu i u glazbenu školu, treniraju svi različite sportove i zapravo ja se trenutačno više osjećam kao taksi služba nego žena poduzetnica, kaže Štedul.

Usklađivanje dnevnog rasporeda bilo bi lakše, dodaje, kad bi škole radile u jednoj smjeni i da je bolje organiziran vrtić. Njezina je poduzetnička priča zapravo vezana i počela je od vlastite djece, budući da joj je dvoje djece bilo neurorizično, jedno je dijete bilo „Palčić“ svoje je profesionalno znanje iskoristila da pomogne vlastitom djetetu. Interes su pokazale i druge mame i sve je počelo u Ivaninom dnevnom boravku.

-Došla sam u situaciju gdje sam s troje djece treba odlučiti hoću li dati otkaz ili ostati raditi, a ob+vu priču ostavit sa strane. Dala sam otkaz, mada su iz moje okoline govorili da sam luda dati otkaz s troje djece, ali evo mi sam s franšizom u devet gradova i još dvije otvaramo u veljači, istaknula je Ivana Štedul, a na pitanje je li veća barijera za upustiti se u poduzetništvo okolina ili u vlastitoj glavi odgovara:

-Uvijek je to u vlastitoj glavi! Prva ću reći da puno ulažem u „svoju glavu“ u „mindset“ i ima puno mentora s kojima radim baš na tom području.  

Treća panelistica bila je Mirjana Vučetić, diplomirana ekonomistica, direktorica i  suvlasnica tvrtke Hamowa-Hidro. Ona je prije nekoliko godina izabrana i među 10 najboljih poduzetnica u Hrvatskoj.