Vjerujemo da će se provođenje ovakvih aktivnosti pozitivno odraziti na smanjenje stradavanja u prometu, kažu iz Policijske uprave karlovačke.

Zbog poštivanja prednosti prolaska pješaka u Karlovcu nagrađeni vozači

VIŠE IZ RUBRIKE

  Postaja prometne policije Karlovac provela je 4. i 5. srpnja akciju Dan ljubaznosti u prometu, a danas 12. srpnja održana je konferencija za medije na kojoj su prezentirani rezultati te dodijeljena priznanja i prigodne nagrade za 10 vozača.

  Preventivnu akciju Dan ljubaznosti u prometu policija provodi od 2016. godine i to s ciljem poticanja tolerantnijih odnosa između vozača i pješaka, odnosno poticanja vozača da poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima. I ovogodišnja aktivnost provedena je ususret rođendanu grada Karlovca i to u suradnji s Gradom Karlovcem i Savjetom za sigurnost prometa na cestama Karlovačke županije.

  Terenski dio odradili su pripadnici prometne jedinice mladeži na pješačkim prijelazima u Karlovcu kojom prilikom su bilježili vozače koji poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima i one koji ne poštuju ovo pravilo. Nakon toga metodom slučajnoj izbora određeno je deset vozača kojima su dodijeljene nagrade.

  Načelnik Postaje prometne policije Karlovac Davor Boljkovac prezentirao je rezultate akcije te tom prilikom istaknuo kako je terenski dio proveden na četiri lokacije, a na uzorku od 594 vozila i vozača zabilježeni su slijedeći brojčani pokazatelji:

  - 400 vozača (67,3 %) postupilo je u skladu s važećim zakonskim propisima, odnosno zaustavilo je vozilo ispred obilježenog pješačkog prijelaza i propustilo pješake

  - 194 vozača (32,7%) nije postupilo po zakonskom propisu, odnosno nije se zaustavilo radi propuštanja pješaka.

  Na konferenciji za medije sudjelovala je i zamjenica gradonačelnika Grada Karlovca Ivana Fočić koja je čestitala nagrađenim građanima i pohvalila sve vozače koji su poštivali prednost prolaska pješaka na pješačkim prijelazima. Ujedno, zamjenica Fočić zahvalila je i policiji te dodala da policija kroz ovakve aktivnosti dodatno potiče ljude, vozače i ostale sudionike u prometu da poštuju pravila kako bi svima u gradu bilo ljepše i sigurnije živjeti.

  Foto: PU karlovačka