Prvi Karlovački

Zbog koronavirusa smanjen broj članova Knjižnice, oni koji su ostali šest su puta više dolazili

Autor: Renata Benković

21.03.2021

Karlovac

Online programi obilježili su najveći dio funkcioniranja Knjižnice protekle godine

Kao što je netko nedavno rekao, pored riječi pandemija, u prošloj godini najkorištenija riječ bila je prilagodba.

Da bi se u nenormalnoj situaciji radilo koliko toliko po novom normalnom, velika većina institucija i ustanova morala je vrlo brzo smisliti načine i modele nastavka rada. Vrata ustanova su se zatvorila, dio zaposlenika morao se naučiti i prilagoditi raditi od kuće, a neke aktivnosti potpuno su „zamrznute“ do povoljnije epidemiološke situacije. Iako se je činilo da će takva nova organizacija rada trajati tek koji mjesec, grdno smo se svi prevarili, jer evo već ulazimo i u dugu godinu epidemije i razno raznih ograničenja, a cijepljenje koje je jedini spas, na žalost, ne odvija se željenom dinamikom.

Ni Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić u početku nije imala drugu mogućnost nego na rok od mjesec dana zaključati svoja vrata, a djelatnike poslati na rad „od doma“. Radilo se ja uobičajeno, možda čak i više, tako da se uvedene i virtualne usluge koje su korisnici dobro prihvatili.

Povodom 1. ožujka, Dana knjižnice, uvedena je nova usluga, posudbu e – knjige, na početku je nabavljeno 160 naslova, a kasnije još 100, ukupno 260 naslova –  dostupno korištenje na mobilnim uređajima, računalima putem aplikacije Zaki-book. Ova usluga pokazala se vrlo korisnom u ograničenom modelu rada tijekom pandemije.

Za korisnike je omogućen produžen rok povrata građe, a većina usluga realizirana je online, kao što su pričaonice, kvizovi, književni susreti.

Daljnji rad knjižnice uvjetovan je propisanim epidemiološkim uvjetima, a po fazama se proširivao i prilagođavao rad s korisnicima.

Online programi obilježili su najveći dio našeg funkcioniranja protekle godine. Pa i samu manifestaciju Noć knjige 2020. godine obilježile su e-izložbe, radionice za sve dobne skupine, online književni susreti. Velika je pažnja posvećena društvenim mrežama i mrežnim stranicama kao komunikacijskim kanalima tijekom pandemije.

-Posjet sadržajima našeg You tube kanalu govori o uspješnoj realizaciji. Na YouTube kanalu (https://www.youtube.com/channel/UCzGbLInCGztnYA4v-1lwPQQ) Gradske knjižnice IGK objavljena su 72 video zapisa različitog sadržaja. Video zapisi ukupno su pregledani oko 6500 puta, kaže.

Knjižica za mlade kao i Knjižnična stanica Švarča također su radili u skladu s novonastalim uvjetima pandemije. Knjižnica za mlade, kao mjesto susreta, edukacije, zabave, morala je reducirati broj posjetitelja, gotovo je onemogućeno gostovanje književnika, predavanja. No, ipak su realizirali 33 radionice, predavanja i književnih susreta, 6 sastanaka Čitateljskog kluba, 6 izložbi u našem izložbenom prostoru i dvije virtualne, 3 online kviza, preporuke #ostanisknjigom.

Dok je Knjižnična stanica Švarča realizirala je isključivo posudbenu aktivnost, radionice za djecu i učenike su izostali.

U skladu sa epidemiološkim preporukama uveden je poseban režim prilikom posudbe knjiga i ulaska korisnika u bibliobus. Posada od dva vozila, bibiliobus i  bibliokombi obilaze 73 stajališta.

Uspoređujemo li ukupno stanje Knjižnice 2020. sa godinom prije, ravnateljica Milovčić kaže da je vidljiv značajni pad broja korisnika i izdane knjižne građe.

-Pa je tako kolanje građe-posudba primjeraka za 17 posto manja u 2020. u odnosu na 2019., članstvo je sa 9.212 aktivnih članova, smanjeno za 12,35 posto, a gotovo je za 40 posto smanjen broj prvih upisa u knjižnicu. Broj aktivnih članova unutar mreže smanjen je u centralnoj knjižnici za 17,4 posto, a u bibliobusnoj službi za 19,2 posto. S obzirom da je iz prostora Knjižnice za mlade izmješten knjižni fond (zbog curenja krova u prostoriju) i broj aktivnih članova smanjen je za 50 posto.

Pandemija bolesti COVID-19 te funkcioniranje sustava školstva u uvjetima pandemije, doveo je i do znatnog smanjenja članova. Tako je  broj učenika osnovnih škola smanjen je za 38,4 posto, a broj predškolaca i beba smanjen je za 55 posto.

Zanimljiv je porast broja članova učenika srednjih škola za 11,4 posto , što je vjerojatno uvjetovano online nastavom i ostalim mjerama epidemiološke zaštite.

Isto tako, zabilježen je porast broja studenata za 16 posto, što je rezultat akcije učlanjenja studenata Veleučilišta u Karlovcu.

Da je digitalizacija građe pun pogodak tek sad se vidi. Naime, Projekt digitalizacije građe Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” počeo je 2003. godine odabirom građe iz Zavičajne zbirke. Digitalizacija pruža korisnicima mogućnost otkrivanja i uporabe posebnih i rijetkih zbirki. Istovremeno se štiti originalna građa omogućavanjem pristupa digitalnim inačicama čime se utječe na očuvanost izvornika. Prelaskom na novu platformu u srpnju 2017. godine, omogućena je nadogradnja digitalnog sadržaja na portalu.

Prošle 2020. godine 1.161 korisnik posjetio je 94.123 stranice dostupne u digitalnoj verziji. U odnosu na 2019. godinu broj korisnika i broj posjeta veći je za 40 posto.  Zemlje iz kojih nas posjetitelji prate su Hrvatska 45,18 posto, SAD 18,33 posto, zatim Srbija, Kina, Kanada, Slovenija i  Njemačka.

Isto tako, Središnja knjižnica Slovenaca u Hrvatskoj svoje je aktivnosti prošle godine također prilagodila uvjetima pandemije.

Svakako treba izdvojiti i vrijedan projekt energetske obnove zgrade koji je završen prošle godine, a koji već sad donosi određene uštede u poslovanju. Ukupna vrijednost projekta bila je 6.786.692,25 kuna. Energetska obnova unaprijedila je energetski razred građevine od E na B kategoriju.

-Prije početka radova trebalo je iz zgrade iseliti na tajnu lokaciju 60.000 primjeraka knjižne građe te 40.000 primjeraka periodike. Velik je trud karlovačka knjižničarska zajednica uložila prilikom ovih pripremnih odnosno završnih radnji energetske obnove, a radovi su završeni prije zadanog roka, gotovo mjesec dana ranije, točnije 29.studenog 2019.

-Sada je ugođaj korištenja i rada u „starom dijelu“ knjižnice uvelike je poboljšan. Topao i svjetliji prostor našim korisnicima i svim zaposlenicima omogućava ugodan boravak i rad. Uštede se manifestiraju u potrošnji energenata. Važno je dodati da karlovačku knjižnicu karakterizira „zelena nota“ rada, Karlovačka zelena priča, zelena knjižnica redovan je dio naših programa. Stoga možemo zaključiti da je energetska obnova zaokružila ekološko usmjerene aktivnosti knjižnice s ciljem zaštite prirode, ističe ravnateljica.

Baš kao da se je nas pitalo, Vlada RH na prijedlog Ministarstva kulture i medija ova godina proglašena je  Godinom čitanja, pa smo sukladno tome planirali naše aktivnosti.

Po teći put održat će se stručni skup – Ostvarimo potencijale knjižnice -interdisciplinarnost u provedbi programa, bit će organizirane slušaonice i čitaonice za djecu „I ja želim čitati“, Međunarodni stručni skup „Knjižnica – središte znanja i zabave“, Zeleni festival – karlovačka zelena priča, popularni TEDx Karlovac library, a s radom nastavljaju čitateljski klubovi, Klub ljubitelja poezije Stihom u srce.

Milovčić je podsjetila na značajnu i vrijednu izložbu koja se trenutno može razgledati, a posvećena je znamenitom karlovčaninu – “Dušan Lopašić: karlovački novinar, publicist i pisac (1852. – 1921.)”.

U nastavku godine bit će izložba keramičkih predmeta autorice Nele Zovko i polaznika tečaja keramike, zatim će gostovati Ratko Janjić Job sa svojim uradcima, pa izložba Zavičajnog odjela povodom Dana Grada itd…

-Ovo je samo kratki isječak programa koje planiramo. Najavila je i sudjelovanje u manifestaciji Zvjezdano ljeto. Prijavljeno je šest programa, nadamo se prihvaćanju i financiranju od strane Grada. Većina prijavljenih programa rezultat je suradnje i partnerskog djelovanja s udrugama, ustanovama, pojedincima s područja kulturne djelatnosti. Gotovo svi odjeli sudjeluju svojim prijedlozima: Knjižnica za mlade, Dječji odjel, Zavičajni odjel. Naš Zeleni festival  nastojat će postati tradicionalni dio Zvjezdanog ljeta.

I zaključno, ravnateljica Knjižnice IGK Jasmina Milovčić kaže da je pandemija bolesti COVID-19 dovela do smanjenog broja članova Knjižnice za 12,35 posto, osobito beba, predškolaca i učenika osnovne škole. No, pozitivno je da su članovi koji su koristili usluge knjižnice, čak 6 posto češće dolazili nego u 2019. godini. No, ono što doista nedostaje korisnicima knjižnice i svim zaposlenicima knjižnice je socijalni kontakt, komunikacija s našim korisnicima, djeca, književni susreti, okupljanja, šušur na koji smo navikli na svim našim odjelima. Od početka pandemije sve do danas, potvrđuje se nemogućnost realizacije  uloge knjižnice kao mjesta susreta, mjesta razmjene mišljenja, druženja, edukacije. Nadamo se i veselimo danu kada ćemo zaživjeti svojim punim kapacitetom i svakako se zahvaljujem svim našim članovima i korisnicima na razumijevanju, strpljenju i vjernosti u ovim teškim i izazovnim vremenima.(rb)