Večeras u 19 sati otvorenje iznimno vrijedne izložbe "Slike našeg kraja" u Galeriji Karas

Završnica obilježavanja 115. rođendana Gradskog muzeja

VIŠE IZ RUBRIKE

  Obilježavanje 115. rođendana Gradskog muzeja Karlovac koje je jučer počelo u Muzeju Domovinskog rata Karlovac Turanj, nastavljeno je danas slavljeničkim programom u matičnoj zgradi Muzeja na Strossmayerovom trgu.

  Tim povodom ulaz Muzej je tijekom dana slobodan, pa tu priliku svakako treba iskoristiti za upoznavanje sa stalnim postavom Muzeja koji čuva 51 muzejsku zbirku i više od 21 tisuću predmeta čiji vremenski raspon seže od najstarijih geoloških razdoblja do današnjice, kao što možete istražiti i etnološku izložbu „Od sjemena do stola“, kustosice Etnografskog odjela Gradskog muzeja Karlovac i autorice Nikoline Belančić-Arki.

  -Izložba je poljoprivredne tematike, prati poljoprivredni ciklus u vremenskom razdoblju od 19. do sredine 20. stoljeća uz predmete iz etnografskih zbirki kao što su nošnje i oruđa, sve ono što je potrebno da bi od sadnje sjemena dobili gotov proizvod na stolu, kruh ili žgance, kaže Belančić-Arki. Pored radnih nošnji koje su se nosile u polje, izložene su razne alatke, motike, grablje, roglje, košara sijača, plug, jaram, brane i ručni žrvanj. Isto tako izložena je i jedna drvena kutna klupa, stol i stolci.

  Neki od eksponata su kupljeni a neki darovani, a meni najdraži je drveni plug, ujedno najstariji primjerak u zbirci koji datira iz 19.st., koji je bio oštećen ali je prije dvije godine vrhunski restauriran, kaže autorica. Izložba će se moći razgledati do 19.siječnja 2020.

  Isto tako Muzej je dodijelio nagrade učenicima, pobjednicima edukativne igre „Muzejska pitalica“ kao i Zahvalnicu ustanovi za doprinos razvoju muzejskih programa, Centru Vinko Bek iz Zagreba. Stari satovi našli su svoje mjesto u „Predmetu trenutka“, a kustos Igor Čulig predstavito je nekada znameniti a danas gotovo iščezli obrt u Karlovcu, urarstvo.

   Nastavak slijedi u večernjim satima, otvorenjem iznimno vrijedne izložbe „ Slike našeg kraja“ u Galeriji Vjekoslav Karas. Slike za izložbu prikupljene su iz privatnih zbirki, iz drugih muzeja i iz Gradskog muzeja. Bit će izložene slike 40-tero eminentnih slikara i slikarica od početka 19. do druge polovice 20. stoljeća, među kojima su djela Vjekoslava Karasa, Jakova Šašela, Slave Raškaj, Josipa Vanište, Milana Steinera, Viktora Šipeka, Ljube Babića i Višnje Ercegović. Autorica izložbe je viša kustosica Galerijskog odjela Antonija Škrtić, a moći će se razgledati do 8.ožujka iduće godine. (rb)

  Foto:r.b.