U tijeku je natječaj za najbolji mjesni odbor u prikupljanju i razvrstavanju otpada, predstoji eko kviz, javna tribina i sakupljanje starog papira

Završne aktivnosti u okviru projekta „PoKupi, iskoristi, očisti!“

VIŠE IZ RUBRIKE

  U sklopu projekta „PoKupi, iskoristi, očisti“ u kojega su uključeni Grad Ozalj te općine Kamanje, Žakanje, Ribnik i Draganić, u tijeku je natječaj za najbolji mjesni odbor u akcijama prikupljanja i razvrstavanja otpada.

  Kako je izjavio stručni suradnik za gospodarstvo i projekte u Gradu Ozlju, Toni Šarić, kriterij za ocjenjivanje je količina prikupljenog komunalnog otpada i   broj aktivnosti prikupljanja i razvrstavanja otpada na području mjesnog odbora. Dodatni bodovi ostvaruju se za iskazanu aktivnost i sudjelovanje u promociji razvrstavanja otpada. Nagrada za najbolji mjesni odbor je set vanjskih kanti za prikupljanje otpada, a sastoji se od četiri pokretne kante zapremine 240 litara za prikupljanje komunalnog otpada, papira, PET ambalaže i stakla. Druga nagrada je set kanti za unutarnje odvajanje otpada uz paket vreća za smeće.

  Natječaj je otvoren do 31. siječnja, a rezultati ocjenjivanja povjerenstva koje čine predstavnici tvrtke Azelija eko, bit će objavljeni 5. veljače.

  Šarić je pobrojao i glavne aktivnosti koje su provedene u sklopu navedenog projekta koji je trajao 18 mjeseci, te najavio događaje koji još predstoje.

  -Nakon sedam javnih tribina, 10 predstava za djecu i 11 kreativnih radionica za učenike osnovnih škola u Ozlju, Draganiću, Kamanju i Žakanju pripremljene su završne aktivnosti, kojima se ovaj zanimljiv projekt privodi kraju. Tako je za srijedu 22. siječnja u OŠ Slava Raškaj zakazan eko-kviz za učenike OŠ Ozalj, Žakanje i Draganić, uz bogate poticajne nagrade kao što su set alata za vrtlarenje, vrtne rukavice, hvataljke, vreće za smeće, set unutarnjih kanti, sadnica i promotivne materijale – najbolja ekipa osigurat će za svoju školu i set vanjskih kanti za razvrstavanje otpada. Početak kviza je u 15 sati. Do kraja mjeseca u školama će biti održane i aktivnosti u prikupljanju starog papira. Također u srijedu u prostoru DVD Vrhovac održat će se i javna tribina na temu razvrstavanje otpada koju organizira udruga Eko Pan iz Karlovca, dodana na traženje MO Vrhovac, najavljuje Šarić.

  Također, projekt će obuhvatiti i podjelu letaka, brošura te plakata o sprečavanju nastanka otpada, odvojenom sakupljanju otpada te kompostiranju.

  Inače, navedeni projekt sufinancira Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i to u iznosu od 376.983 tisuća kuna, dok je ukupna vrijednost  443.509 tisuća

  kuna. Projektom se nastoji doprinijeti informiranju i educiranju stanovništva te izgraditi svijest i razumijevanje javnosti o važnosti gospodarenja otpadom.

  Detaljnije o projektu na www.pokupi.hr. (sl)