OŠ Slave Raškaj Ozalj

Završna priredba projekta "Moja prijateljica knjiga"

VIŠE IZ RUBRIKE

Poticanje čitanja

Ove godine sudjelovalo 10 škola i oko 80 učenika

Osnovna škola Slave Raškaj Ozalj osmu godinu provodi projekt "Moja prijateljica knjiga". Projekt je počeo skromno još 2014. godine samo na razini ozaljske osnovne škole i to za učenike razredne nastave. Pandemija ga je zaustavila u 2020. i 2021. godini, mijenjao je kroz godine ime, ali i rastao te je sada prerastao i granice županije, istaknula je ravnateljica škole Slave Raškaj, Gordana Basar.

-Iz godine u godinu zanimanje za sudjelovanje u projektu je veliko. Tako je ove godine u projekt uključeno 10 škola, 15 mentora i oko 80 učenika.
Uključene su škole: OŠ Braće Seljan, OŠ Cetingrad, OŠ Dragojla Jarnjević, OŠ Dubovac, OŠ Galdovo -Sisak, OŠ Katarina Zrinski Krnjak, OŠ Mahično, OŠ Slunj i domaćin projekta OŠ Slava Raškaj. Ovogodišnji projekt nema zadanu temu kao prijašnjih godina, učenici su imali zadatak pročitati djelo za svoj uzrast po vlastitom izboru, a jedini uvjet je da nije lektirno djelo te uz pomoć mentora odraditi aktivnosti kojima će obraditi problematiku prisutnu u djelima. Primjerice, odnos djece i odraslih, problemi u odnosu djece i roditelja i slično. Dana im je potpuna sloboda i sami mogu odabrati način predstavljanja djela i teme, može to biti izrada slikovnice ili stripa, dramatizacija, literarni rad, izrada audio ili video zapisa, monolog, novinarski rad, rekla je Basar.

Sve će to biti prikazano na završnoj priredbi koja će biti održana 15. studenog u holu škole u Ozlju, s početkom u 16 sati.

Basar je napomenula da su ranijih godina učenici obrađivali različite teme, na primjer bajke, teme su bile znanstvenici, enciklopedija Ivana Brlić Mažuranić i slično. Osim učenika razredne nastave uključili su se i učenici od 5. do 8. razreda.

Projekt je pokrenut iz s prvenstvenim ciljem poticanja čitanja i kreativnog izražavanja, kroz njega se obilježava Mjeseca hrvatske knjige, a cilj je povezivanje i međusobno upoznavanje učenika i učitelja unutar Karlovačke županije i šire te razvijanje kritičkog mišljenja o pročitanom djelu i razvijanje svijesti o potrebi kvalitetnog provođenja slobodnog vremena kao i poticanje tolerancije i razumijevanje među pripadnicima različitih generacija.

Podršku projektu daju Karlovačka županija, Grad Ozalj, izdavačka kuća Školska knjiga koja nagrađuje sudionike te ugostiteljski obrt Žganjer iz Jaškova.