Završna konferencija projekta Partnerstvo za društveni centar u Žakanju

VIŠE IZ RUBRIKE

    Dana 29. rujna u restoranu Marijana u Pravutini održana je završna konferencija projekta Partnerstvo za društveni centar u Žakanju. Na završnoj konferenciji bilo je prisutno 60-ak sudionika uz govornike.

    Nakon pozdravnih riječi, predsjednica Udruge Snježana Čop uručila je zahvalnicu ravnateljici vrtića Pčelica za doprinos i sudjelovanje na samom projektu. Zatim se s nekoliko riječi obratila i zamjenica županice Vesna Hajsan-Dolinar koja je iznimno sretna što se ovakav projekt provodio baš u ruralnom području kao što je Općina Žakanje, a načelnik Danijel Jurkaš izjavio je kako smatra da je projekt uvelike pridonio i unaprijedio život stanovništva toga kraja. Uslijedilo je predstavljanje rezultata projekta od strane voditeljice Anite Kraševac.

    -Iza nas su dvije godine pune izazova, rada i truda što je u konačnosti rezultiralo s puno zadovoljnih sudionika koji su pohađali naše radionice u Centru, kazala je. U trajanju od  23 mjeseca  (3.11.2020.-3.10.2022.) - prvo tromjesečje bilo je rezervirano za prilagodbu prostora u vlasništvu Općine kako bi ono bilo funkcionalno za provođenje radionica, a kroz sljedeća 20 mjeseca provođenja odrađeno je gotovo 1000 raznih radionica, sa više od 300 sudionika.

    Uslijedila su izlaganja izvoditelja radionica, redom: Nade Jelače Šimunić, Anite Kraševac, Mihaele Hoppe u ime Udruge Zvončići (grafomotoričke radionice za predškolarce, predavanja za roditelje djece predškolske dobi, integracijske radionice za učenike, predavanja za nastavnike, logopedska pomoć za učenike);  Jagode Ivčić iz OŠ Žakanje (radionice pomoći u učenju, literarne i likovne radionice,  radionice uvježbavanja finomotoričkih vještina, radionice o pravima djece, sigurnosti na internetu), Petre Cule u ime Laga Vallis Colapis (jačanje kapaciteta lokalnih OCD-a, menadžment volontera, participativni proračun, radionice za obrtnike i poduzetnike, radionice za nezaposlene, radionice za poljoprivrednike) te Ane Reščan  iz GD Crveni križ Ozalj (radionice kreativnog rada, radionice starogradskih i zabavnih pjesama ,radionice informatičke pismenosti , radionice zdravog načina života). Nakon završne riječi događaj smo zaključili pjesmom kojom su nas razveselili polaznici radionica starogradskih pjesama.

    Podsjetimo se, projekt vrijednosti gotovo 2 milijuna kuna, čiji je Udruga za djecu s teškoćama u razvoju Zvončići nositelj, proveden je u partnerstvu s Općinom Žakanje , Lagom Vallis Colapis, Osnovnom školom Žakanje te GD Crvenog križa Ozalj. Projektom se nastojalo osnažiti javno-civilno partnerstvo i praksu sudjelovanja organizacija civilnog društva (OCD) iz ruralne zajednice u upravljanju i donošenju odluka u Općini Žakanje kroz širenje raspona socijalnih, obrazovnih i gospodarskih sadržaja i usluga koje se pokreću u lokalnom društvenom centru uz unaprjeđenje kapaciteta OCD-ova. Ciljane skupine su lokalne OCD koje djeluju na području kulture, socijalnih usluga (posebno rada s djecom, mladima, ženama i starijima) i lokalnog razvoja vođenog od strane zajednice na području općine Žakanje i susjednih općina Kamanje i Ribnik. Aktivnosti su projektom bile usmjerene na revitalizaciju prostora u javnom vlasništvu u svrhu povećanja kvalitete društvenog života te unapređenje kapaciteta lokalnih organizacija civilnog društva (OCD).