Prvi Karlovački

Završio projekt „Korak do podrške“ Ženske grupe „Korak“

Autor: Sunčica Laić

30.06.2020

Vijesti

Prvi cilj nam je bio psihosocijalno osnažiti i pružiti podršku ženama i djeci, žrtvama seksualnog nasilja, zatim educirati osnovnoškolce o seksualnom nasilju i ojačati naše kapacitete, istaknula je psihologinja Bišćan

Završna konferencija jednokratne podrške „Korak do podrške“ Ženske grupe Karlovac „Korak“ upriličena je danas u prostoru navedene udruge.

Psihologinja Davorka Bišćan koja je sudjelovala u projektu izjavila je kako su imali tri cilja i sva tri cilja su uspjeli ispuniti.

Prvi cilj nam je bio psihosocijalno osnažiti i pružiti podršku ženama i djeci, žrtvama seksualnog nasilja, zatim educirati osnovnoškolce o seksualnom nasilju i ojačati naše kapacitete, istaknula je Bišćan.

U ovih sedam mjeseci trajanja projekta psihosocijalna podršku dobile su tri žene i jedna maloljetna djevojka. Ciljna skupina bili su učenici šestih i sedmih razreda, a kroz projekt je educiran 21 učenik.

-Početno je bilo zamišljeno da ćemo raditi preventivni program u školama kroz radionice, međutim korona je napravila svoje tako da smo morali biti kreativni i osmislili smo online radnu bilježnicu koja je sadržavala edukativni dio o tome što sve obuhvaća seksualno nasilje, a drugi dio su učenici sami ispunjavali.

Rekla je kako im je bilo teško dođi do učenika jer su bili opterećeni online nastavom, a budući su maloljetni bila je potrebna i suglasnost roditelja koji su morali odobriti da učenici taj sadržaj ispunjavaju. Poslali su im radne bilježnici koje su oni ispunili i vratili, te su im potom poslana rješenja o edukaciji.

Ono što smo mogli primijetiti je da je jako malo roditelja htjelo uopće sudjelovati u tome, dobivali smo dosta negativnih komentara u smislu da to nije potrebno, da je to preosjetljiva tema. To je tema kojom se roditelji očito ne žele baviti, a namjerno smo uzeli učenike od 12, 13 i 14 godina jer to je razvojno razdoblje kada počinju ulaziti u neke prve veze i partnerske odnose. Ono što su nam radne bilježnice pokazale je da učenici imaju neka saznanja, ali vidljivo je da ne postoji kompletno razumijevanje ove tematike, a što je povezano s tim da se o tome uopće ne priča i nadamo se da ćemo imati prilike na drukčije načine educirati mlade ljude te dobi. Smatramo da je tada već i kasno i da su do tada naučena neka ponašanja koja nisu prikladna, naglasila je Bišćan.

Dodala je i kako smatra da se radi o temi koja se ne bi smjela preskočiti u odgoju djece.

Što se tiče trećeg cilja, radilo se o edukaciji za djelatnice koje provode psihosocijalnu podršku i educiraju djecu, te su kako je navela, prošle ukupno pet edukacija, od kojih dvije za rad sa ženama žrtvama seksualnog nasilja, a tri za rad sa djecom žrtvama seksualnog nasilja.

Zlostavljanja kako je rečeno, oko nas ima jako puno i čak je jedno od četvero, petero djece zlostavljano.

Predsjednica ŽGK Korak, Mirjana Duduković rekla je kako je projekt vrijedan 74 tisuće kuna financiran sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Počeo je 1. prosinca 2019. godine i danas završava.

Autor: Sunčica Laić