Planinarsko društvo "Dubovac"

Završila 12. po redu Mala planinarska škola "Klinci i klinceze 2022."

VIŠE IZ RUBRIKE

Klinci i klinceze

Školu je upisalo 25 polaznika, od kojih je 17 s uspjehom završilo ovogodišnju Malu planinarsku školu

Sada već pomalo tradicionalno, izletom "starih" i "mladih" planinara, polaznika Male planinarske škole, članova Planinarskog društva  "Dubovac" Karlovac, završila je s radom ovogodišnja 12. po redu Mala planinarska škola "Klinci i klinceze 2022" u organizaciji Planinarskog društva "Dubovac" i sufinanciranje Karlovačke sportske zajednice.

Uspon na uvijek atraktivan Japetić, boravak u Planinarskom domu Žitnica, uz dobru papicu, kolače, igra i radost na snijegu nagrada su prije svega polaznicima škole na iskazanoj želji, volji, trudu da se tijekom škole steknu osnovna znanja o planinarstvu.

Sve je započelo 10. rujna hodnjom od Nacionalnog svetišta svetog Josipa na Dubovcu, preko Starog grada Dubovca, gdje su se pridružili članovi udruge za oboljele od ME, disautonomije i fibromialgije a u sklopu projekta "Uključi ME ", pa dionicom Dubovačkog planinarskog puta  do Planinarske kuće "Zvonimir Plevnik". Ni vremenske neprilike nisu spriječile realizaciju cjelokupnog programa škole koja je provedena na terenu, kraćim izlaganjima i vježbama po nastavnim temama sukladno programu Dječje planinarske škole u Hrvatskom planinarskom savezu. Klinceze i klinci u pratnji roditelja boravili su na Mirnoj gori u susjednoj Sloveniji, Vinici, Žumberku – Planinarskoj kući Vodice, Kleku, Plešivici i Okiću, Cerovačkim špiljama i Petehovcu. Dvotjedna vježba na umjetnoj stijeni odvijala se u okviru projekta "Dani otvorenih vrata Penjačkog centra", koji je financiran iz Javnog natječaja za financiranje projekata udruga iz sredstava  tvrtke Vodovod i kanalizacija za 2022. godinu.

Na tematskim izletima školarci su stekli osnovna znanja o planinarstvu i planinama, opremi i korištenju iste, kretanju i boravku u planinama, orijentaciji, zaštiti prirode, penjanju, opasnostima, pomoći i spašavanju u planinama.

Školu je upisalo 25 polaznika, od kojih je 17 s uspjehom završilo ovogodišnju Malu planinarsku školu. Na prigodnom druženju uručene su im diplome Hrvatskog planinarskog saveza, a i prigodni poklon, metalni lončić s amblemom društva, imenom i prezimenom polaznika, donacija  je Planinarskog saveza Karlovačke županije uz pomoć tvrtke Lin trgovina.

Posebno veseli da su dio škole bili i naša "Velika šestorka" najmlađih, petogodišnjaci koji ne da su se popeli na Klek, nego su na svakom izletu bili u prvim redovima, od markacije do markacije, predškolske pripreme. Bravo Iva, Klara, Stela Č., Stela N., Ivor, Luka.

Izuzetnom kooperativnošću, doprinos u realizaciji škole dali su roditelji školaraca, koji su unatoč svakodnevnim obvezama, uskladili i obveze klinceza i klinaca, a ne da ih imaju, i odvojili vrijeme da uživaju, borave u prirodi, "pobjegnu" u neki drugi svijet, svijet mira, ljepote koji nam je na dohvat ruke. Rastali smo se samo na kratko, planovi su napravljeni, Schengen će nam približiti i druge vizure planinarstva, škola ide početkom rujna 2023. godine, a do onda biti će mjesečnih izleta samo za klinceze i klince, idu i društveni izleti Planinarskog društva "Dubovac" a na kojima mogu sudjelovati i najmlađi.