Aglomeracija Karlovac-Duga Resa

Završetak radova na izgradnji kanalizacije i vodoopskrbe na području Kamenskog i Turnja

VIŠE IZ RUBRIKE

Završetak prije roka

Iako su realizaciju projekta dugo iščekivali, sada su zadovoljni mještani i Turnja i Kamenskog, jer imat će, kažu, kvalitetnije i bolje mjesto življenja.

Radovi na Grupi 1 koji obuhvaćaju naselja Turanj i Kamensko u sklopu projekta Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac - Duga Resa u završnoj su fazi.

-Radilo se na području Turnja, Kamenskog, Turanjskog Luga, Turanjskog Poloja, Jelaša, Mikšića i u Ulici braće Gojak. Vrijednost radova je 64,7 milijuna kuna. Izgrađeno je 15 kilometara nove kanalizacije, izmijenjeno je 13 kilometara nove vodoopskrbne mreže, izgrađeno je 9 crpnih stanica i sve ulice dobile su novi asfalt. Rok za završetak ovih radova je listopad 2023. godine, međutim radovi će završiti već sada u rujnu. Preostalo je još za asfaltirati završni sloj kod vojarne na Kamenskom. Više od 600 korisnika bit će priključeno na javni sustav odvodnje. U tijeku je i prikupljanje dokumentacije za tehničke preglede nakon čega slijedi izdavanje uporabne dozvole.

Nakon toga će tvrtka Vodovod i kanalizacija poslati obavijest korisnicima da se priključe na sustav kanalizacije i ovim putem molila bih korisnike da to shvate ozbiljno i kao zakonsku obvezu jer imat će rok od godinu dana za priključenje, poručila je Katarina Malenica, direktorica Vodovoda i kanalizacije na konferenciji za novinare održanoj u srijedu na Kamenskom. Ujedno je zahvalila svima koji su na bilo koji način uključeni u projekt, a posebno građanima na strpljenju i razumijevanju.

Što se tiče ostalih grupa radova, rekla je kako su neka gradilišta u visokom stupnju gotovosti kao Hrnetić, Jamadol i Gornja Švarča.

-Rok za završetak Grupe 2,3 i 5 je proljeće 2024. godine, a što se tiče zadnje grupe koja je krenula, a to su Mala Švarča, Gornje Mekušje i Zvijezda, rok za završetak je 2025. godina s time da očekujemo da će Mala Švarča i Gornje Mekušje završiti ranije, a radovi u Zvijezdi zbog kompleksnosti trajat će do 2025. godine, kazala je.

Podsjetila je i kako su dobrobiti aglomeracije višestruke i za građane i za ViK.

-Dobit ćemo 2,5 tisuće novih korisnika, 56 kilometara nove vodoopskrbne mreže i zaštititi okoliš i rijeke. Na ovih 56 kilometara vodoopskrbne mreže više neće biti kvarova i smanjit će se gubitci što je i strateški cilj tvrtke u budućnosti, da se bavi smanjenjem gubitaka vode u sustavu i rekonstrukcijama cjevovoda, izjavila je Malenica.

Predsjednica Mjesnog odbora Kamensko, Maja Jakić Grubešić rekla je kako je ovo za mještane Kamenskog dugo iščekivani i izuzetno bitan projekt.

-Mještani Kamenskog sada će u ovom segmentu sigurno imati jedan kvalitetniji život i nadam se da je ovo početak stvaranja boljeg i perspektivnijeg mjesta življenja, istaknula je.

Predsjednica Gradske četvrti Turanj, Sabina Protulipac podsjetila je kako je Turanj jako stradao ratu, te kako su od silnih detonacija stradale i instalacije pa im je izuzetno važno što se krenulo u rekonstrukciju i obnovu te infrastrukture.

-Deset kilometra vodovodnih cijevi, 10 kilometara kanalizacije, novi asfalti na ulicama…Probleme smo koliko god se moglo rješavali u hodu i nadam se da će nam Turanj i južni ulaz u grad biti još ljepši, a život Turanjčana i svih ostalih građana obuhvaćenih aglomeracijom puno kvalitetniji i bolji, navela je Protulipac.

Gradonačelnik Damir Mandić zahvali je svim stanovnicima Kamenskog i Turnja na strpljenju i razumijevanju.

-Nije bilo jednostavno i svjesni smo da bez njihovog strpljenja ne bi bilo moguće provesti ovaj projekt. Koristim ovu prigodu i pozivam sve stanovnike s područja gdje je prošla aglomeracija, odnosno kanalizacijska mreža da učine sve da njihovo priključenje na tu mrežu bude što brže. Ovdje se ne radi samo o tome da ćemo imati s jedne strane kvalitetniji život, ovdje se radi i o tome da je to i preduvjet zaštite okoliša, izjavio je između ostalog Mandić dodavši kako će projekt desetljećima biti na dobrobit svima u Karlovcu.

Naglasio je i kako su sklopu cjelokupne aglomeracije, pa i na ovoj grupi izdvojili značajna sredstva, oko pet milijuna kuna za asfaltiranje oko pet kilometara makadamskih cesta.

-Tako da osim nove kanalizacije i vodoopskrbe, dio stanovnika dobio je i taj standard da imaju asfaltirane svoje ulice, istaknuo je gradonačelnik.

Rekao je kako će vezano i za preostale grupe radova biti potrebno strpljenje, te istaknuo kako od izvođača očekuju da budu maksimalno angažirani i da ulože sva napore kako bi svi radovi završili u predviđenom roku.