Prvi Karlovački

Završeni Dani Radićeve, dogodine možda na nekoj drugoj lokaciji kojih u gradu ne manjka

09.09.2019

Karlovac

Pa ako se ispostavi da mi ukazujemo na to gdje u gardu treba nešto napraviti, a Grad nas slijedi, onda još dugo možemo tako „živjeti“, mi prvi, a oni za nama.

Ovogodišnji, četvrti po redu Dani Radićeve, koji su za razliku od prošlih godina počeli nakon Dana piva, završeni su u nedjelju i kako je rekao idejni začetnik te manifestacije Darko Lisac, sve što je planirano, gotovo pa je i odrađeno, a manji dio programa koji je otkazan zbog kiše, bit će odrađen idući vikend.

-Zadovoljni smo ovogodišnjim izdanjem sad već dobro poznate i odlično posjećene manifestacije Dana Radićeve, iako nas je loše vrijeme i kiša natjerala da u hodu mijenjamo zadani program. Ove godine po prvi puta smo terminom odvojeni od Dana piva, čiju novu koncepciju pozdravljamo i pohvaljujemo, pa je naš program i bio baziran na karlovačkoj glazbenoj, likovnoj, kazališnoj i književnoj sceni uz tek nekoliko gostovanja.

Brojnu publiku zabavljali su Ichabod, The Steak Shots, The Red House Americana Band, Duhovna pastva i Tahijevi kmetovi, a dugorešku scenu predstavljali su The Gigsonsi. Svake večeri paralelno uz koncerte predstavljali su se slikari, Boris Kordić, Marija Grašo, Robert Prpić, Aleksandra Podrebarac, a Marina Jurčić postavila je svoju izložbu fotografija.

-Moram još napomenuti da su Dani Radićeve počeli kao svojevrsni revolt na program i izvođače koji su sve do ove godine bili na ŠRC-u Korana, pa ove godine nismo imali razloga inatiti se, jer su se konačno i Dani Piva vratili u Zvijezdu, na mjesto na kojem je sve i počelo, a i sadržajno su napravili iskorak nabolje, prema urbanom zvuku i zato nismo išli u „konrtu“ istovremeno.

Bogati glazbeni, plesni, kazališni i likovni programi održavali su se u karlovačkoj Zvijezdi, u Radićevoj, Banjavčićevoj, Križanićevoj i Tijesnoj ulici u kojoj je počeo na inicijativu glumca Gradskog kazališta Zorin dom Peđe Gvozdića „Stiskavac“, nadamo se budući open air kazališni festival.

-Za ovo „nulto“ izdanje festivala, na kojem su izvedene samo dvije predstave, pogađate, zbog nedostatka financijskih sredstava, interes publike bio je velik, pa je Tijesna ulica zaista bila pretijesna za sve željne dobre glume. Vjerujem da će dogodine i Grad tu vidjeti svoju priliku i interes, što bi nam onda omogućio i do pet predstava u Tijesnoj. Isto tako s našim Danima, poklopila se i ljetna edicija Karlovac Dance Festivala u organizaciji Centra F.R.E.E. D.A.N.C.E. Melite Spahić, čiji se program plesnih performansa odvijao u dvorištima Zvijezde, dijelom i u Radićevoj.

 

Na novinarsko pitanje hoće li se i gdje iduće godine održavati Dani Radićeve, obzirom da Grad toliko potrebnu, ali i toliko puta najavljenu pa odgođenu rekonstrukciju planira na godinu, Lisac kaže da ako se u te radove konačno krene njega bi veselilo, a za lokaciju ne brine.

Planiramo nastaviti ovim putem iako je bilo nekih ideja da bi se možda spojili s Danima Piva, budući je ove godine u Radićevoj bila velika gužva, iako se sadržajno ništa nije događalo. No mislim da organizatori to mogu popraviti, jer na taj račun su dobivali i najviše kritika, a to je povratak Obrtničkog sajma na Stari plac ili neku drugu lokaciju u Zvijezdu, čime bi manifestacija dobila i toliko potreban dnevni sadržaj. Što se pak nas tiče, kaže Lisac, namjeravamo nastaviti s istim konceptom samo ukoliko ne krene najavljena rekonstrukcija, što bi nas s druge strane veselilo da je to razlog neodržavanja Dana Radićeve.

-U tom slučaju krenut ćemo negdje drugdje. Ima nažalost još dosta lokacija na koje treba ukazati, npr. obale Kupe, slijedom toga mogu se dogoditi Dani Kupske obale i još puno sličnog. Pa ako se ispostavi da mi ukazujemo na to gdje u gardu treba nešto napraviti, a Grad nas slijedi, onda još dugo možemo tako „živjeti“, mi prvi, a oni za nama, zaključuje Lisac. (rb)

foto: Prvi karlovački