Razgovor s trenerom Veslačkog kluba "Korana" Zlatkom Katušinom

Završena je veslačka sezona na otvorenom i veslači su prešli na rad na ergometrima

VIŠE IZ RUBRIKE

  Veslački klub "Korana" i ove je godine ostvario zapažene rezultate. Na državnom prvenstvu za seniore, koje je održano u Zagrebu, Dominik Šutalo i Mislav Cindrić po treći put osvojili su naslov prvaka Hrvatske u dvojcu na pariće za lake seniore. Na državnom prvenstvu za kadete i juniore Mario Konjevoda i Patrik Vrabac osvojili su srebrnu medalju u dvojcu na pariće za juniore. Lijepo vrijeme omogućilo je veslačima da ove jeseni treniraju duže na vodi, no nedavno su prešli u zatvoreni prostor. Razgovarali smo s trenerom Veslačkog kluba "Korana" Zlatkom Katušinom o protekloj sezoni, o predstojećim natjecanjima na ergometrima, o zimskim pripremama i o planovima za iduću godinu.

  Jeste li definitivno prešli iz otvorenog u zatvoreni prostor?

  -Koristili smo ovu lijepu jesen i dobro vrijeme i do nedavno smo trenirali na vodi, a prije nekoliko dana prešli smo u zatvoreni prostor. Počelo je polako zagrijavanje za sezonu ergometara. Imali smo prije tri tjedna zadnju provjeru na vodi, bila je to daljinska regata, koja je ujedno poslužila kao prva provjera i najava za sljedeću sezonu. Tako da možemo reći da smo s natjecateljskom sezonom, što se tiče vode završili i sada kreće posao priprema za novu sezonu. Prve provjere na ergometrima imamo za nekoliko dana po centrima i regijama, to se šalje u Hrvatski veslački savez, pa se objedine podaci, tako da onda izađe rang lista rezultata po kategorijama. Nakon toga prvo službeno natjecanje na ergometrima bit će državno prvenstvo, koje će biti održano u veljači u Rijeci. To je natjecanje na dva kilometra. Zatim kreću zimske pripreme u Zatonu, ponovno daljinska regata i zatim se selimo na otvoreno, na vodu. Prve provjere na vodi bit će krajem veljače i početkom ožujka.

  Jeste li zadovoljni rezultatima ostvarenima u protekloj sezoni?

  -Da, zadovoljan sam. Uspjeli smo po treći put osvojiti titulu prvaka države u disciplini dvojac na pariće za seniore, Dominik Šutalo i Mislav Cindrić opet su bili najbolji. To je olimpijska disciplina u kojoj mi već godinama dominiramo. Imamo ozbiljne ambicije da taj rezultat ponovimo i iduće godine. Kod juniora do 16 godina Mario Konjevoda i Patrik Vrabac osvojili su drugo mjesto na državnom prvenstvu u dvojcu na pariće za juniore u konkurenciji 26 posada. Bila je nedoumica da li prijaviti Konjevodu u samcu ili prijaviti dvojac na pariće, na kraju smo se odlučili za dvojac. Ostaje nedorečeno, jer je Mario Konjevoda imao u sezoni odlične rezultate u samcu, ali sam ipak odlučio da on i Patrik Vrabac nastupe u dvojcu na pariće. Problem je što je raspored na državnom prvenstvu bio takav da Mario Konjevoda nije mogao nastupiti i u samcu i u dvojcu na pariće. Sve u svemu zadovoljan sam proteklom sezonom i ostvarenim rezultatima.

  Imali se i zapažene nastupe veslača za reprezentaciju. Jeste li time zadovoljni?

  -Dva naša veslača nastupila su za nacionalne selekcije. Mario Konjevoda nastupio je u sastavu reprezentacije Hrvatske na regati na Bledskom jezeru i osvojio je drugo mjesto u finalu u dvojcu na pariće. Dominik Šutalo nastupio je na Svjetskom prvenstvu, a rezultat je bio istovjetan, kao i prošle godine. Šutalo je nastupio i Svjetskom sveučilišnom prvenstvu u Šangaju i izborio osmo mjesto. Mogu još izdvojiti dobre rezultate Maria Konjevode tijekom cijele sezone, bio je ukupni osvajač "Kupa Miljenko Finderle" i bio je pobjednik Superkupa u samcu. Konjevoda je pozvan na pripreme juniorske reprezentacije, koje će krajem ovog mjeseca biti održane u Vodicama i Šibeniku. Na njega se ozbiljno računa i on je kandidat za nastup za nacionalnu juniorsku selekciju. On je ozbiljan kapacitet i od njega se mogu očekivati ozbiljni i značajni rezultati.

  Kakva je situacija sa ženskim veslanjem?

  -Mi imamo problema posljednjih godina sa ženskim natjecateljskim veslanjem. Imamo mladih veslačica u školi veslanja i nadamo se da će već iduće sezone imati zapažene rezultate na državnom prvenstvu. Ana Katušin je diplomirala i počela je raditi. Imali smo razgovor na temu njene daljnje veslačke karijere. Ona više ne može nastupati u studentskom veslanju u kojem je bila aktivna zadnjih godina. Rekla je da ima uz dobru organizaciju dovoljno vremena i da postoji mogućnost da se više angažira i u natjecateljskom dijelu što se tiče kluba.

  Što se može očekivati u idućoj sezoni od mlađih uzrasta?

  -Dobru smo pripremu napravili s kadetima, oni sada puno bolje i ozbiljnije treniraju, u punom su natjecateljskom pogonu, tako da s njima imamo vrlo ozbiljne planove. Luka Hajdin je pokazao da može puno napraviti, on sada ozbiljno trenira i neke provjere na ergometru pokazale su da se na njega može ozbiljno računati. U protekloj sezoni je pokazao da može puno napraviti. Iduće sezone bit će kandidat za osvajanje medalje na državnom prvenstvu u kadetskoj konkurenciji. Od kadeta još moram spomenuti Maura Bauera i Igora Šušnjara. Mi u školi veslanja imamo 35 do 40 veslača, limitirani smo prostorom i brojem čamaca. Svake godine iznjedrimo dva do tri kvalitetna veslača.

  Jeste li ove godine imali problema s vodostajem Kupe?

  -Ove godine zaista smo imali sreće, sezona nam se produžila, što nam se već pokazalo na rezultatima na daljinskoj regati, na kojoj smo bili uspješni. Vodostaj Kupe bio je jako dobar, nije voda varirala, od lipnja se vodostaj stabilizirao i služili su nas dobri uvjeti do nedavno kada smo se silom prilika preselili u zatvoreni prostor. Dan je sve kraći, jutra su hladna, a evo posljednjih dana su temperature u značajnom padu.

  Dominik Šutalo trenira preko tjedna u Zagrebu. Koliko kontrolirate taj rad?

  -Dominik Šutalo trenira u Zagrebu po mom programu, a na njega pazi trener Nikola Bralić, s kojim imamo odličnu suradnju. Šutalo prelazi u seniore A i na njemu je da se nametne, jer dolazi predolimpijska godina. Ja se nadam da će ljudi u Hrvatskom veslačkom savezu i u stručnom stožeru, a tu sam ja zadužen za lako veslanje, pronaći pravo rješenje. Samac za lake seniore nije olimpijska disciplina, a dvojac na pariće za lake seniore je. Imamo Luku Radonića, koji u lakom veslanju odskače od ostalih veslača, a Šutalo je stalno drugi. Želja je da Radonić i Šutalo eventualno nastupe na Svjetskom prvenstvu u dvojcu na pariće za lake seniore. To je važno, jer se iduće godine hvataju norme za nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju. Dominik Šutalo vrlo ozbiljno radi i treba učiniti sve da se formira taj dvojac, u interesu je veslanja da Radonić i Šutalo nastupe u dvojcu na pariće.

  Što bi ipak izdvojili kao najveći uspjeh u prošloj sezoni?

  -Najbolji rezultat kluba je naslov državnih seniorskih prvaka u dvojcu na pariće Dominika Šutala i Mislava Cindrića. Pojedinačno je najuspješniji klupski veslač Dominik Šutalo. Moram istaknuti da smo na seniorskom državnom prvenstvu ekipno bili šesti u konkurenciji 29. klubova. Iduće sezone očekujem još bolje rezultate u svim kategorijama, posebno bi značajan pomak trebali napraviti kadeti.