Prvi Karlovački

Završen dvogodišnji projekt “Hrvatski dom u centru”

Autor: Renata Benković

29.10.2020

Karlovac

Zahvaljujući ovom projektu zajednički se radilo na određenim aktivnostima i realizaciji Urbanog parka Hrvatskog doma, kao novog mjesta okupljanja i društvenosti, ali i samog Hrvatskog doma koji će u doglednoj budućnosti postati Društveno-kulturni centar Karlovca

Završena je dvogodišnja provedba zajedničkog projekta „Hrvatski dom u centru“ Saveza udruga KAoperativa i Grada Karlovca kao partnera. Sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz program „Učinkoviti ljudski potencijali“, u iznosu 1.655.470 kuna, a provodio se je od 29. listopada, 2018. do 29. listopada ove godine.

Zahvaljujući ovom projektu zajednički se radilo na određenim aktivnostima i realizaciji Urbanog parka Hrvatskog doma, kao novog mjesta okupljanja i društvenosti, ali i samog Hrvatskog doma koji će u doglednoj budućnosti postati Društveno-kulturni centar Karlovca.

Ivana Francišković Olrom iz KAoperative zadovoljna je rezultatima ovog projekta i među prvim rezultatom je izdvojila  osnaživanje suradničkog odnosa koji je počeo zagovaračkim procesom 2013.g., kojim se zagovaraju dobri uvjeti za rad nezavisne kulture u Karlovcu te razvoj i uređenje Društveno kulturnog centra u prostoru Hrvatskog doma. Koji će kako naglašava biti središnje okupljalište ne samo nezavisne kulture već će uključivati o ostale sadržaje kao što su glazbeni, izložbeni, performativni i rekreativni u i oko Hrvatskog doma.

-Kad već govorimo o vanjskim sadržajima, kaže Ivana, uređena je površina oko Hrvatskog doma s lijeve strane zgrade kao Urbani park, koji je službeno otvoren početkom rujna i obzirom da je u funkciji bio svega dva mjeseca, očekujemo da će svoj potpuni potencijal pokazati tijekom iduće godine. Važno je naglasiti da će ovaj prostor kao i svaka druga javna površina biti otvoren za javnost, a već početkom iduće godine krećemo s pozivima za programe. Zainteresirani pojedinci i udruge obrasce za prijavu programa mogu ispuniti na web stranici KAoperative, kao što se na spomenutoj stranici nalazi i specijalizirani Priručnik o sudioničkom upravljanju u kulturi, nastao tijekom ove dvije godine.

-Koristim priliku i zahvaljujem se brojnim volonterima korisnicima i organizatorima bez kojih ne bi uspjeli odraditi veliki posao čiji se rezultati danas itekako vide i bez kojih Hrvatski dom ne bi izgledao ovako kako danas izgleda, jer oni daju život i nadu prostoru za koji vjerujem da će jednog dana postati Društveno kulturni centar u punom smislu te riječi, kaže Francišković Olrom.

Isto tako, ovim projektom razvila se je dobra suradnja javnog i civilnog sektora, odnosno suradnja s javnim ustanovama u kulturi kao što su Gradski muzej Karlovac, Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić i Gradsko kazalište Zorin dom, koje su aktivno sudjelovale u razvoju projekta.

-I konačno, kako bismo „zapečatili“ suradnju koja se je razvijala protekle dvije godine, kaže Ivana, krenuli smo s uspostavom Karlovačkog kulturnog klastera, kroz osnivanje savjetodavnog koordinacijskog tijela, kojeg uz Grad Karlovac čine predstavnici javnih ustanova u kulturi, predstavnici civilnog sektora, odnosno članice KAoperative, a tijelo će biti prošireno organizacijama i zajednicama koje  djeluju na području kulture u Karlovcu. Sve se radi u skladu sa Strategijom razvoja kulture garda Karlovca 2014.-2024. i nadamo se da ćemo u dogledno vrijeme i formalno osnovati Kulturni klaster.

Sve projektne aktivnosti i započete suradnje temelj su i pokretanju Koordinacijskog savjetodavnog tijela za osnivanje Karlovačkog kulturnog klastera kojim će se u budućnosti dodatno unaprijediti kulturne politike i doprinijeti implementaciji Strategije kulturnog razvoja grada Karlovca.

U ime Grada Karlovca, o suradnji na projektu Hrvatski dom u centru, govorila je zamjenica gradonačelnika Andreja Navijalić. Završnu riječ imala je arhitektica Iva Radošević, koja je posljednjih mjeseci, zajedno s kolegama Lukom Lipšinićem i Lukom Krmpotićem radila na Modelu razvoja društveno-kulturnog centra Hrvatski dom.

Zaključno, projektnim aktivnostima naglašavao se je značaj suradnje i sudioničkog odlučivanja i upravljanja javnim prostorima te je unaprijeđeno znanje, motivacija i svijest o tome što su društveno-kulturni centri i na koje načine doprinose kvaliteti razvoja i života zajednice, na što se ukazivalo i uređenjem okoliša Hrvatskog doma.

Po isteku evaluacije projekta, Grad Karlovac će objaviti Javni poziv kojim će se odabrati upravitelj Urbanog parka. Iako projektom nije bilo moguće obnoviti zgradu Hrvatskog doma, s druge strane derutne fasade i razbijenih prozora odvijaju se procesi koji polako transformiraju suprotnosti između civilnog i javnog prema zajedničkoj i ozbiljnoj namjeri uređenja Hrvatskog doma za potrebe zajednice.