Prvi Karlovački

Završava moratorij – od ponedjeljka kreću naplate ovrha

Autor: Renata Benković

18.10.2020

Karlovac

Sutra prestaje moratorij na ovrhe, a po dostupnim podacima građani najviše duguju financijskim institucijama, dok su najčešća dugovanja za telekomunikacijske usluge

Sutra prestaje moratorij na ovrhe, a po dostupnim podacima građani najviše duguju financijskim institucijama, dok su najčešća dugovanja za telekomunikacijske usluge.

Prema podacima Hrvatske javnobilježničke komore, javni bilježnici su za trajanja moratorija zaprimili oko 170 tisuća prijedloga za donošenje rješenja o ovrsi, a najviše ih se odnosi na dugovanja građana za utrošak vode, plina, električne energije te telefonske usluge.

Fina je iznijela procjenu da će od oko 170 tisuća zaprimljenih prijedloga kod javnih bilježnika postati pravomoćno njih oko 145 tisuća ili 85 posto.

Nastavak ovrha će se provoditi u tri faze – 19. listopada, 20. studenog i 20. siječnja, a od sutra će se pokretati ovrhe zaprimljene do kraja lipnja.

Najviše građana duguje do 10 tisuća kuna, ali ima i pojedinaca s dugom od 30-ak milijuna. Od ukupnog broja ovršenih potrošača, svaki treći ima ovrhu u korist banke ili druge financijske institucije, navode iz Fine.

Isto tako, Fina je zadnjih dana više puta savjetovala građanima koji imaju nepodmirena dugovanja da otvore zaštićeni račun i time osiguraju priljev novca, koji se ne može ovršiti.

Iz Fine savjetuju dužnike, da kontaktiraju vjerovnike te se pokušaju dogovoriti oko naplate duga, jer je otplata duga dogovorom najbolji i najpovoljnije rješenje za dužnike i vjerovnike.

Iz broja zaprimljenih osnova u Fini i podatka o broju novih ovrha koje čekaju kod javnih bilježnika, proizlazi da nas očekuje jednak broj ovrha, kao i prošle godine u istom razdoblju, poručuju iz FINE.

Građanima koji nisu sigurni je li ovrhovoditelj protiv njih pokrenuo prisilnu naplatu duga, savjetuju da putem sustava e-Građani besplatno provjere koje ovrhe mogu očekivati 19.listopada.

Podsjećamo, FINA je 18. travnja 2020. zastala s provedbom ovrhe po osnovama za plaćanje za 235.000 potrošača, u iznosu od 16 mlrd. kuna,(6,3 mlrd. kamata).