Zvjezdano ljeto

Završava Karlovac Dance Festival

VIŠE IZ RUBRIKE

Za sada otplesali

Ovogodišnji Festival zatvara se uz popratni program projekta Tesla on the Beach

Karlovac Dance Festival, međunarodni festival suvremenog plesa i izvedbenih umjetnosti, po trinaesti se put održava u Karlovcu i to u dva ciklusa– u ljetnoj i jesenskoj ediciji. Ljetna edicija otvorena je 30. lipnja i traje do 10. srpnja - te je uspješno prezentirala pet raznovrsnih plesnih predstava i edukativnu plesnu radionicu.

Ovogodišnji Karlovac Dance Festival zatvara se uz popratni program projekta Tesla on the Beach - riječ je o novom projektu koreografkinje Melite Spahić Bezjak inspiriranom operom Einstein on the Beach koji će premijerno biti predstavljen u 2024. Režiju potpisuje Mario Kovač, a izvođači i sukreatori su uz autore i Larisa Lipovac Navojec i Branko Banković. Uz navedeni umjetnički tim u projekt su uključeni umjetnici i suradnici Deborah Hustić i Damir Šimunović.

Projekt je zamišljen kao suvremena plesna opera koja se  temelji na elementima biografije Nikole Tesle. Ideja je plesom, glazbom i vizualima uključiti građane u jedinstveni umjetnički interaktivni doživljaj sa idejnim instalacijama (zvučnim, medijskim) i izvedbama umjetnika.

Za potrebe predstave u tijeku su snimanja video kadrova na rijekama koje umjetnici u inspiraciji  događaja iz Teslinog djetinjstva na rijekama i u prirodi pronalaze u njegovim autobiografskim pričama, događajima i  mitovima.

Tesla on the Beach će se u formi probe održavati na rijeci Korani od Foginovog do drvenog mosta. Javna proba završava interaktivnim performansom koji će biti izveden u 20 sati na pješčanoj gradskoj plaži na Korani.

Posljednja scena performansa – ujedno i snimanje- veže se na događaj iz djetinjstva Nikole Tesle.

Za potrebe uprizorenja  te scene ostvarena je suradnja sa Vatrogasnom zajednicom Grada Karlovca, Dobrovoljnim vatrogasnim društvo Karlovac i Vatrogasnom zajednicom Karlovačke županije.

U sam događaj probe, snimanja i javnog performansa  uključuje se i lokalna zajednica i javnost te će danas  u ponedjeljak  performansom proslaviti i Teslin rođendan.

-Pozivamo sve građane da nam se priključe u jedinstvenom doživljaju i uprizorenju djelića priče iz Teslinog života i djetinjstva, poručuju organizatori.

Napomena za posjetitelje: molimo doći  svečano odjeveni – inspirirani Teslinim besprijekornim stilom odijevanja.

Karlovac Dance Festival održava se pod pokroviteljstvom Ministarstvo kulture i medija RH,  Grad Karlovac i Karlovačka županija. KDF013 ljetna edicija odvija se u sklopu karlovačkog  Zvjezdanog ljeta.  Ulaz na sve programe je besplatan.