Prvi Karlovački

Zavjetni kalež u koji je ugrađena vjera hrvatskoga naroda

Autor: Marta Marinović

19.03.2021

Kultura

Zavjetni kalež svetoga Josipa od sada krasi Nacionalno svetište svetoga Josipa. Kako nam ističe rektor Nacionalnoga svetišta svetoga Josipa, mons. Antun Sente, kalež je napravljen od staroga zlata kojega su darovali vjernici diljem Hrvatske. Kalež nosi ime nebeskog zaštitnika Hrvatske i hrvatskoga naroda, pa se prema svemu tome, što ovaj kalež čini, može nazivati i “kalež hrvatskoga naroda”.

-Prije godinu dana počeo sam promišljati o ovome kaležu. Ideje sam skupljao u raznim prostorima Lijepe naše, gdje su vjernici rado darivali nešto od svojega zlata za svete predmete. Najpoznatiji primjer toga je kip Gospe Sinjske koji je optočen brojnim zlatnim predmetima. Predložio sam Josipovim štovateljima, ako su voljni, ako žele i mogu da daruju nešto od svojega staroga zlata kojega ćemo onda pretočiti u zavjetni kalež Nacionalnoga svetišta svetoga Josipa, ističe nam mons. Antun Sente.

Više od tisuću vjernika je darovalo zlato , a njih oko 400 je uz darovano zlato napisalo dirljive molitve i poruke.

-Jedan od prvih donatora je bila jedna gospođa, koja je uz poklonjenu ogrlicu napisala, kako joj je tu ogrlicu darovao njen suprug povodom njihove desete godišnjice braka. Sada kada slave 40 godina braka željeli su darovati tu ogrlicu za ovakvu plemenitu stvar.

Vjernici često pitaju rektora Nacionalnoga svetišta svetoga Josipa, kolika je vrijednost kaleža, na što im on odgovara.

-Vrijednost je neprocjenjiva. Upravo iz razloga jer se ovo ne može mjeriti nekim novčanim vrijednostima, nego je ovo zalog i povjerenje ljudi koji darujući nešto od sebe, ponajprije žele zahvaliti dragom Bogu kroz svetoga Josipa, ali i staviti svoju obitelj, preporuke i molitve pod Josipovu zaštitu. S druge strane, kalež ima i umjetničku vrijednost, nacrte i projekt izrade kaleža, plitice i ciborija vodila je akademska kiparica Linda Kršnjavi, naravno konzultirajući se sa mnom kao rektorom.

Kalež svetoga Josipa krasi i lijepa simbolika.

-Podnožje kaleža, iako ga tumačimo kao zemaljsko naspram nebeskog, (a koje se ima sjediniti u središnjem djelu, nodusu, koji je zato nezaobilazno kristološke naravi), u ovom je rješenju bogat sadržajem i ukrasima. Oni nam donose motiv utkan u oblikovnu namjeru ovoga kaleža, koji će ga učiniti prepoznatljivim i mišljenim upravo za ovo mjesto, Nacionalno svetište svetog Josipa, mjesto hodočašća. To je mjesto koje pohodi mnogo vjernika iz različitih krajeva, gdje svatko dolazi sa svojom osobitošću, svojim težinama, radostima i molitvenim nakanama, ali okupljenih u zajednicu slavljenja vjere. Na bazi kaleža nalaze se prizori koji prikazuju pet velikih molitvenih nakana pobožnosti svetom Josipu, koja se redovito moli u Nacionalnom svetištu svetog Josipa, a to su nakane za uspješan završetak školovanja djece i mladih, pronalaženje radnog mjesta i pravednu plaću, dar bračnog druga i brak blagoslovljen ljubavlju i djecom, duhovna zvanja u domovini i odgovorno vršenje povjerenih dužnosti u obitelji, zajednici i domovini, te nakana za blagu i svetu smrt. Opisani prizori ostvareni su u plitkom reljefu te su odliveni u srebro i raspoređeni na kružnoj bazi. Zlatni, široki rub koji ih obgrljuje ispunjen je dragim kamenjem različitih dimenzija, oblika i boja, a upućuje na molitve i zahvale mnoštva vjernih duša koje se utječu svetom Josipu da ih zagovara u nebu.

Foto: Dinko Neskusil