Prvi Karlovački

Zavirite u svijet umjetnosti – u Galeriji ZILIK otvorena nova izložba

Autor: Marta Marinović

18.09.2020

Kultura

Otvorena je samostalna izložba “Čekanje” mlade akademske umjetnice Karle Čurčinski u Galeriji ZILK. Osim karlovačke i zagrebačke publike, na otvorenje je došlo puno mališana iz Centra za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor, odnosno Doma za djecu Vladimir Nazor, za koje je Karla Čurčinski osmislila i realizirala likovne radionice na ovogodišnjem Malom ZILIK-u. Izložbu su jučer uz mladu autoricu, otvorile i ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor Nataša Horvat, te predsjednica Umjetničkog savjeta ZILIK-a i kustosica izložbe Sonja Švec Španjol.

Na samostalnoj izložbi akademska umjetnica Karla Čurčinski predstavila je ukupno 27 radova različitih formata izvedenih u kombiniranoj tehnici, te video animacijom koji su dio recentnog ciklusa pod nazivom “Čekanje”.

Ciklus radova predstavlja vizualne bilješke naglašenih stanja, misli i emocija, a tek u manjoj mjeri aktivnosti i događaja. Iza svakog rada stoji osobna priča autorice, crtica iz života nastala u periodu čekanja, ali cilj nije razotkriti osobni doživljaj već u vlastitom procesu čekanja dopustiti priči da se sama izgradi na temelju viđenog, percipiranog i usvojenog. Radovi su najčešće izvedeni u kombiniranoj tehnici pri čemu autorica koristi kolaž, akvarel, ručni vez na platnu, olovku, marker, kredu, drvenu bojicu, ugljen i digitalni crtež.

Karla Čurčinski ove godine je sudjelovala na Malom ZILIK-u te osmislila čak dvije različite radionice za djecu. Prva radionica pod nazivom “Moj svemir” koja je započela čitanjem kratkog ulomka iz knjige Carla Sagana „Pale blue dot“ (Plava točka u beskraju) i opisom svemira djeca su saznala da postoje planeti na kojima umjesto kiše padaju dijamanti, sumporna kiselina, staklo i željezo što ih je posebno fasciniralo. Nakon kratkog uvoda kojem je cilj bio potaknuti djecu na razmišljanje i maštanje, mališani su osmislili vlastite svemire koje su potom oslikali s akrilnim bojama na platnene torbe. Na idućoj radionici pod nazivom “Novi dinosaurusi” djeca su trebala zamisliti kako bi dinosaurusi izgledali da danas hodaju Zemljom te su svoje interpretacije dinosaurusa izveli u tehnici kolaža na kartonu

Izložba ostaje otvorena do 1. listopada 2020. i može se pogledati ponedjeljkom srijedom i petkom od 10 do 12 sati te utorkom i četvrtkom od 17 do 19 sati.