Prvi Karlovački

Zavirili smo u KAMOD, ondje kao da je vrijeme stalo

Autor: Ivica Pilaković

28.02.2022

GALERIJA SLIKA

Zgrada nekadašnje tekstilne tvrtke KAMOD-a (prije toga tvornica 6. maj) je jedna od njih osam koje je Grad Karlovac prijavio za potporu, odnosno pripremu projektne dokumentacije koja se odnosi na zaštitu kulturne baštine oštećene u petrinjskom potresu.

Riječ je o pozivu Ministarstva kulture i medija koji je težak gotovo 370 milijuna kuna i odnosi se na zaštitu kulturne baštine, između ostalog i na području Karlovačke županije. Ukupan iznos osam prijava Grada Karlovca, uz suglasnost svih vlasnika vrijednosti je skoro 126 milijuna kuna, a u Gradu se nadaju pozitivnom rezultatu za sve objekte.

U galeriji koju je je napravio naš fotograf Dinko Neskusil možete pogledati kako prostorije KaMod-a izgledaju danas. Kao da je vrijeme stalo… S potresom, ali nekako se čini i bez njega – prostor je devastiran, u njega se može slobodno ući jer nije zaključan, a neki komadi sašivene odjeće još uvijek stoje na vješalicama netaknuti iz nekih davnih vremena. Najvrjednijih dijelova strojeva više nema, a kako su neke prostorije koristile određene političke stranke – još je i predizbornih plakata posvuda. Tužne slike jedne zapuštene zgrade…