Prvi Karlovački

Zašto mladi nisu zainteresirani za program Grada Karlovca koji je za njih izrađen?

Autor: Renata Benković

13.11.2019

Karlovac

Za Treći program za mlade javnost do danas nije iskazala nikakav interes, do završetka savjetovanja preostalo dva tjedna

Treći Gradski program za mlade Grada Karlovca kojim Grad nastoji definirati svoje aktivnosti spram mlade populacije te poboljšanje njihovog položaja u lokalnoj zajednici, pred završetkom je i kako se je danas moglo čuti na konferenciji za novinare, njegovo usvajanje se očekuje na sjednici Gradskoj vijeća tijekom prosinca. Ovaj strateški dokument kao i prethodna dva, nastao je kao rezultat javnog savjetovanja, putem kojeg su mladi iskazivali određeni interes spram tema i problem s kojima se najčešće susreću prilikom ostvarivanja određenih prava, kao što su zapošljavanje i stambeno zbrinjavanje.

Iako je Grad na svojoj web stranici omogućio pojedincima, udrugama i drugoj zainteresiranoj javnosti da sudjeluje u anketi  i iskaže interes koji će nakon evaluacije biti ugrađeni u novi -Treći program za mlade, do danas, dakle ni nakon gotovo tri tjedna prozvana javnost nije iskazala nikakav interes za sudjelovanje pa je odaziv ravan nuli.

Postavlja se stoga pitanje postoji li uopće interes mladih za programe koje Grad radi ciljano za njih ili je možda program u nečem drugom.

Dalo bi se zaključit da su neinformiranost i inertnost ključni problemi, pa se opravdano pitamo je li Savjet za mlade do sada mogao više učiniti i motivirati mlađu populaciju da svojim prijedlozima ne samo zadovolje formu, već da nametnu životne teme, čije rješenje podrazumijeva dijalog i kompromis sa gradskom upravom. Predsjednica Savjeta mladih Grada Karlovca Stela Žaja potvrdila je da je Grad njihov partner i da sve aktivnosti koje provode u cilju su njihovog boljeg i sadržajnijeg života.

Ovaj važan dokument pokazuje da Grad misli na mlade, trudi se poboljšati uvjete života i statusa mladih osoba u Karlovcu, a na nama je da slijedimo smjernice koje su zadane Strategijom, odnosno Trećim programom za mlade kao bi se predložene mjere i ostvarile i kako bi se poboljšao položaj mladih osoba.

Upravo na inicijativu Savjeta, održana je tematska sjednica karlovačkog Gradskog vijeća s temom evaluacije dosadašnjih programa za mlade, čiji je cilj bio pronaći načine kako ih bolje aktivirati i potaknuti na izradu novog, rekao je predsjednik karlovačkog Gradskog vijeća Matija Furač.

I dosadašnja dva programa pokazala su kontinuiranu brigu gradske uprave za rješavanje problematike mladih ljudi. Upravo na inicijativu Savjeta mladih grada Karlovca održana je tematska sjednica GV koja je za cilj imala evaluaciju dosadašnjih strategija i bolju uključenost, informiranost i aktivnost mladih kao i provoditelja odluka u izradu nove strategije, odnosno novi Treći program za mlade. Ključni problem je bio kako objediniti taj program, kad se uzme u obzir dobna granica od 15 do 29 godina starosti onih kojima je program namijenjen i njihove različite potrebe i prioriteti. Nakon nekoliko radionica iskristalizirale su se dvije glavne teme, a to su zapošljavanje i stambeno osamostaljenje. Zato još jednom ponavljam, mišljenje, prijedlozi ali i primjedbe javnosti jako su nam važi, pa do završetka javne rasprave, koja završava 28. studenoga očekujemo bolju uključenost kako bi mogli donijeti što kvalitetniji program. Javno savjetovanje je objavljeno na web stranici Grada Karlovca, Centra za mlade i Info portala za mlade.

Treći program, odnosno strategija za mlade s provedbom počinje prvog dana nove godine i trajat će tri godine. Više o procesu izrade nove Strategije, na koju svoje primjedbe ali i prijedlog javnost može dati do kraja ovog mjeseca, rekla je  stručna suradnica za mlade Grada Karlovca, Davorka Radović, koja je još napomenula da za sada, proračunska sredstva ostaju ista ili mogu biti povećana.

Prijedlog Programa izradili smo uz pomoć fokus grupa, kojih je bilo tri. Jednu su činile osobe koje rade sa mladima, dakle predstavnicima Grada, institucija i ustanova, a druge dvije bile su grupe mladih, ukupno 28 osoba. U diskusijama došli smo do određenih rezultata koji će nam svim koristi. Istraživanje koje je provedeno pokazalo je da ne znamo komunicirati prema mladima, odnosno da ne znamo pričati na njima razumljivom jeziku. Na pet tematskih radionica koje su vodile trenerice iz Carpe Diema, cilj je bio razraditi konkretne mjere, ciljeve, provoditelje, rokove i indikatore provedbe, odnosno uobličiti program u dokument kakav nam treba. Za razliku od prethodna dva programa u ovaj program u svako od pet zasebnih poglavlja uključili smo, odnosno nadogradili smo ga informiranošću. Vjerujem, kaže Radović, da smo uz pomoć oko stotinjak osoba, od kojih su polovica bila mladi ljudi, zbog kojih sve ovo i radimo, izradili kvalitetan i dobar Program. Želja nam je, da i javnost kaže što o njemu misli i pokaže malo više interesa i aktivnosti i uključi se u savjetovanje za što još uvijek ima vremena. (rb)

Foto: i.č.

Autor: Renata Benković