GO SDP-a grada Karlovca

Zar je moguće da se otpad odlaže u građevinski iskop?

VIŠE IZ RUBRIKE

Gradska toplana dužna je zbrinuti otpad

Keramička vuna od izolacije starog toplovoda, doslovno je prebačena na liniju novog i tako se uredno zatrpava

Karlovačka organizacija SDP-a u današnjem priopćenju javno pita ono što nisu „stigli“ na Aktualnom satu prošlotjedne sjednice karlovačkog Gradskog vijeća. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Kako na sjednici Gradskog vijeća održanoj dana 22.rujna, nismo uspjeli postaviti pitanje direktoru Gradske toplane Karlovac, gosp. Zdravku Eremiću, uslijed već standardne prakse vladajućeg HDZ-a i njegovih partnera koji su odlučili instituciji aktualnog sata oduzeti svaki značaj skraćivanjem istog sa naručenim pitanjima vladajućih, ovim putem dostavljamo fotografiju nastalu na gradilištu obnove vrelovoda iz koje je vidljivo da je keramička vuna od izolacije starog toplovoda doslovno prebačena na liniju novog i tako se uredno zatrpava?!

Zar je moguće da se otpad odlaže u građevinski iskop? Je li takvo postupanje sa građevinskim otpadom u skladu sa Zakonom o gospodarenju otpadom, Pravilnikom o gospodarenju otpadom, Ugovorom o izvođenju radova? Radi li se, možda, o opasnom otpadu u konkretnom slučaju?

Ovakvom logikom postupanja sa građevinskim otpadom, u iskopu su mogle ostati i stare cijevi, čemu se mučiti sa njihovim iskapanjem i zbrinjavanjem.

Sigurno je jedino da je investitor, a to je Gradska toplana, dužan zbrinuti otpad, a sasvim je svejedno tko će to za investitora učiniti. Vrlo je vjerojatno, dapače sigurni smo da u Ugovoru o izvođenju radova postoji i stavka kao što je odvoz šute, materijala i otpada na neki deponij, i da taj odvoz ne radi Gradska toplana kao investitor, već to radi izvođač radova.

Pitanje je kontrolira li Gradska toplana kao investitor kvalitetu izvršavanja radova od strane izvođača sukladno zaključenom Ugovoru? Ako je suditi po priloženoj fotografiji, odgovor je negativan, jer ako se ovako postupa sa otpadom kako se tek kontrolira kvaliteta izvedenih radova i ugrađenog novog materijala?

Ovo je još jedan od dokaza u nizu o "šlamperaju" prilikom izvođenja radova na obnovi vrelovoda, na što građani svakodnevno ukazuju. Ne treba pri tome zaboraviti ni prošlotjednu eksploziju u ulici P.R. Vitezovića u kojoj je teško ozlijeđen radnik koji je radio na zavarivanju cijevi, a o kojoj nesreći do danas Gradska toplana nije dala suvislo obrazloženje karlovačkoj javnosti, navode u priopćenju kojeg potpisuje Dragica Malović, predsjednica GO SDP Karlovac.