Prvi Karlovački

“Zapreka više nema, nadam se da će 2021. godine sportska dvorana biti svečano otvorena”

16.08.2019

Županija

Razgovor: zamjenica župana Vesna Hajsan-Dolinar o sportskoj dvorani u Kamanja

Prvom fazom projekta, a to je rušenje stare zgrade, počeo je u Kamanju dugo očekivani projekt izgradnje sportske dvorane. Nedavno je potpisan ugovor o prvoj fazi radova, a izvođač rušenja stare zgrade škole je obrt Busija transporti iz Kamanja, vlasnika Branka Busije. Unatoč brojnim pokušajima zaustavljanja ovog projekta i destrukcijama, dobivene su potrebne dozvole i projekt je krenuo. Inicijativu za ovaj projekt dali su poduzetnici i mještani iz Kamanja, a provodi ga Karlovačka županija. Zamjenica župana Vesna Hajsan – Dolinar, još kao ravnateljica Osnovne škole Žakanje, kojoj pripada Područna škola Kamanje, upoznala se sa željom mještana Kamanja da se izgradi sportska dvorana. Razgovarali smo sa zamjenicom župana o tom vrijednom projektu.

-Ova inicijativa traje već jako dugo, to je projekt u jednoj područnoj školi, koja zajedno s matičnom školom objedinjuje upise djece iz četiri jedinice lokalne samouprave, Ribnik, Žakanje, Ozalj i Kamanje. Standard školstva na tom području je iznimno visok, a posebno kada govorimo o matičnoj školi i nekako ću se usuditi reći, iza mene u mom mandatu još je to ostala jedna nedovršena inicijativa, koja evo ovim projektom je zaokružena cijela priča. Treba svakako reći da su zgrade u kojima je prije bila nastava izgrađene 1883. i 1961. godine. Te zgrade su doista bile opasne za djecu, što potvrđuje i elaborat nastao devedesetih godina, jer je 1993, godine bio potres, zapravo dva uzastopna potresa. Elaboratom je dokazano da zgrada više nije sigurna za boravak djece. Inicijativom tadašnje lokalne vlasti u Žakanju i ravnatelja Osnovne škole Žakanje, jer Općina Kamanje tada nije postojala, i tadašnjeg Ministarstva obrazovanja dogovoren je projekt nove školske zgrade u Kamanju. Dakle, riječ je o školskoj zgradi izgrađenoj 1999. godine i nastava je u cijelosti preseljena u novu zgradu. Inicijativa o izgradnji sportske dvorane postoji od tog doba, jer je ostavljen spojni hodnik, zapravo je ostavljen jedan stakleni spoj, već za tada planiran komunikacijski prolaz s novim multimedijskim objektom, odnosno dvoranom, koja je trebala biti građena, kazala je Vesna Hajsan – Dolinar.

Svih tih dvadeset godina u Kamanju se pričalo o sportskoj dvorani, a Vesna Hajsan – Dolinar, kao ravnateljica Osnovne škole Žakanja najavljivala je na masovnim roditeljskim sastancima da će područna škola dobiti sportsku dvoranu.

-Deset godina je mještanima Kamanja obećavano da će dobiti dvoranu, obećavala sam ja, a obećavao je i lokalni načelnik. Međutim, kako ta obećanja nismo realizirali, inicijativa je počela od lokalnih gospodarstvenika i mještana. Moram reći da su poduzetnici Maršić, Klemenić, Kolenac, Žokvić i Mateševac doista radili pritisak. U nekoliko navrata bili su kod župana, gdje su tražili od Karlovačke županije da pokrene taj projekt, međutim, mi imamo osamnaest škola, moramo teritorijalno ravnomjerno raspoređivati sredstva, pa su inicijatori, lokalni poduzetnici i mještani bili upućeni na jedinicu lokalne samouprave. No, ponovno su se vratili u Karlovačku županiju i evo iznašla se u proračunu mogućnost, kroz višegodišnje financiranje, da možemo pokrenuti taj projekt. Potpisan je ugovor i počelo je uklanjanje derutnih zgrada građenih 1883. i 1961. godine, rekla je zamjenica župana.

Ovih dana trebala bi krenuti javna nabava za izgradnju sportske dvorane, a očekuje se da će to proći bez problema i da bi radovi mogli početi već u rujnu.

-Za izgradnju sportske dvorane predviđeno je 5,6 milijuna kuna plus ovih 370 tisuća kuna za rušenje i ako tome dodamo 190 tisuća kuna za projektiranje, ukupno se u Kamanje ulaže više od šest milijuna kuna, istaknula je Vesna Hajsan – Dolinar.

Iako su cijeli projekt inicirali poduzetnici i mještani Kamanja, bilo je dosta podmetanja i destrukcije od strane lokalne vlasti, a zbog toga se i dosta kasni. Općina Kamanje pokušala je zaustaviti ovaj projekt, pa je čak Općinsko vijeće proglasilo staru školu lokalnim kulturnim dobrom.

-Prema našem planu, mi smo zgradu trebali ukloniti u travnju za vrijeme Uskršnjih blagdana, kako bi početkom srpnja počeli graditi i kako bi potrošili sva financijska sredstva, koja smo predvidjeli u ovoj godini za taj projekt. Napominjem, u listopadu 2018. godine bio je natječaj za projektiranje i 10. siječnja dobili smo suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za idejno arhitektonsko rješenje za izgradnju sportske dvorane. No, međutim, 25. siječnja ove godine za nas su počeli momenti, koje nismo očekivali. Na Općinskom vijeću Kamanja donesena je odluka kojom se zgrada stare škole proglašava kulturnim dobrom od lokalnog značaja. Moram napomenuti da je Općina Kamanje osnovana 2004. godine, a ovdje se radi o zgradama iz 1883. i 1961. godine, koje su tek sada proglašene kulturnim dobrom. Nakon što je završena projektna dokumentacija, pet dana iza toga, pozvana sam u Konzervatorski odjel u Karlovcu Ministarstva kulture, gdje je na inicijativu načelnika Općine Kamanje Damira Mateljana održan sastanak. On je tražio da se ta zgrada zaštiti kao spomenik kulture, uključujući i spomen ploču posvećenu Narodnooslobodilačkom ratu, koja je već zaštićena i za koju je predviđeno razmještanje. Naravno, da su svi ti pregovori i dogovori odugovlačili početak realizacije projekta. Srećom, konzervatori su se očitovali da stara školska zgrada ne može biti zaštićeno kulturno dobro, nema uvjeta za to, zbog svih kasnijih dograđivanja. Ja sam tada očekivala da su za nas uspostavljeni svi uvjeti da dođemo do građevinske dozvole i da su otklonjene sve barijere. No, međutim, 15. travnja u Karlovačku županiju i u Osnovnu školu Žakanje dolazi novo pismo od Općine Kamanje, gdje se naglašava kulturnim dobrom od lokalnog značaja, kako zgrada tako i spomen ploča. U pismu se upućuje da se dvorana ne gradi na toj lokaciji, već da se izmjesti negdje drugdje. Zapravo, htjelo se onemogućiti da gradnja počne ove godine. Moram dodati jedan veliki apsurd. U strategiji razvoja Općine Kamanje od studenog 2016. godine jasno stoji da se predviđa izgradnja sportske dvorane na lokaciji ove dvije zgrade, koje se uklanjaju. Tako da Općina Kamanje sama sebi uskače u svoj prostor i kosi se sa svojom strategijom, kazala je zamjenica župana.

Po svemu navedenom vidljivo je da općinsko vodstvo Kamanja ne želi da ovaj projekt zaživi i da se izgradi mještanima toliko važna sportska dvorana.

-Mi si to ne možemo dozvoliti, jer su u ovoj godini predviđena sredstva od 1,6 milijuna kuna, što iz razvojnog fonda Karlovačke županije, što iz decentraliziranih sredstava. I ako ih mi ne potrošimo, morat ćemo ih vratiti državi. Uz sve projekte, koji su u školstvu Karlovačke županije, u ostalih osamnaest škola, mi si to ne možemo dozvoliti. Dakle, moramo ih utrošiti, a najbolje je za ono, za što su predviđena. No, vodstvo Kamanja nije odustalo od pokušaja blokade izgradnje dvorane, pokušali su preko odvjetnice Irene Blauhorn stopirati projekt. Opet su se pozivali na odluku Općinskog vijeća od 25. siječnja da je stara škola proglašena kulturnim dobrom. No sve je to odbačeno. Građevinska dozvola izdana je 3. srpnja, a pravomoćna je postala 27. srpnja. Krenuli smo s prvom fazom, a to je rušenje stare škole i ja očekujem da krajem rujna, kada proces javne nabave završi, a najkasnije početkom listopada, počne se dizati na temeljima nova jednodijelna sportska dvorana, rekla je Vesna Hajsan – Dolinar.

Cijeli projekt financira se za sada sredstvima Karlovačke županije iz razvojnog fonda i decentraliziranih sredstava Karlovačke županije i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

-Projekt gradnje, zajedno s uklanjanjem stare zgrade, raspoređen je u tri godine. Pošto smo sada već u kolovozu, nakon javne nabave radove očekujemo krajem rujna ili početkom listopada i u ovoj godini u proračunu je izdvojeno 1.600.000 kuna. Predviđa se u idućoj godini završiti projekt izgradnje kompletne građevine, a onda će u 2021. godini biti unutarnje uređenje i uređenje okoliša. Trenutno se ovaj projekt financira sredstvima Karlovačke županije i decentraliziranim sredstvima. Obzirom da je inicijativa krenula od poduzetnika i obzirom da je županu izražena želja da se na tom dijelu Karlovačke županije odradi jedan takav projekt, a sukladno našim proračunskim sredstvima, nikako ne bi išli u to da nemamo obećanja poduzetnika iz Kamanja da će se aktivno uključiti u projekt. Svaka kuna u proračun Karlovačke županije iz javno-privatnog partnerstva, koja je od poduzetnika ili bilo kojeg mještanina, koji želi podizati standard, ne samo odgojno-obrazovnih institucija, nego i svih ostalih institucija, a ima ih 54 kojima je Karlovačka županija osnivač, uvijek je dobrodošla. Lokalni poduzetnici s područja Kamanja za sada su jedini, koji su izrazili spremnost uključiti se u financiranje ovog kapitalnog projekta vrijednog više od šest milijuna kuna, kazala je zamjenica župana.

Karlovačka županija morala je unaprijed zatvoriti financijsku konstrukciju ovog vrijednog projekta, jer se ne bi mogli potpisati ugovori.

-Da nemamo osigurana financijska sredstva i zatvorenu financijsku konstrukciju ne bi mogli potpisati ugovore i ući u projekt. Dvorana u Kamanju bit će slična onoj u Žakanju. Svima kojima sam pokazala vizualizaciju projekta, pa i samom načelniku Damiru Mateljanu, uz napomenu da može nešto i promijeniti, svi su rekli da je izgled predivan, da se lijepo uklapa u prostor i u okoliš nove školske zgrade. Mnogi su rekli da je ljepša od one u Žakanju. Dvorane su iste veličine, unutarnji prostor je 27×15 metara. S ovim projektom izgrađuje se i kotlovnica, budući da je sada dvadeset godina kako je izgrađena škola, pa kako se gradi kapitalni objekt uz školsku zgradu, napravit će se kotlovnica koja će grijati i školu i sportsku dvoranu, istaknula je Vesna Hajsan-Dolinar.

Osim učenicima Područne škole Kamanje, sportska dvorana bit će na raspolaganju mještanima Kamanja. Moći će je koristiti sportski klubovi, udruge, kulturno-umjetnička društva i naravno rekreativci.

-Cilj svake dvorane i javnog prostora je da mora biti na raspolaganju mještanima. Živim od Kamanja šest kilometara i jako dobro sam upoznata sa samoorganizacijom svih mještana ovog mjesta. Bilo vezano uz kulturno-umjetnički program, gdje doista oni mene svaki put iznenade nekim novim projektom, pjesmom ili plesom. KUD “Kamanje” njeguje kulturu i tradiciju i prenosi na mlade. Isto tako, Nogometni klub “Vrlovka” moći će koristiti dvoranu za zimske treninge, a i grupe građana. U dvorani će se moći održavati školske priredbe. Recimo, u listopadu su Dani kruha i svaki razred ima priredbu u svojoj učionici, ovako će moći imati zajedničku priredbu u dvorani te će moći prisustvovati i mještani Kamanja. Svatko tko će imati interes da koristi dvoranu, bit će mu na raspolaganju. U Kamanju praktički nema nezaposlenih, tridesetak poduzetnika zapošljava po trideset, četrdeset ljudi. U Kamanju ima 700 stanovnika, pa poduzetnici mogu zaposliti sve radno sposobne, a to puno znači mještanima da mogu raditi u svom mjestu, rekla je zamjenica župana.

Karlovačka županija u ovom svom četverogodišnjem mandatu, počevši od 2017. godine, obuhvatila je sve potrebe jedinica lokalne samouprave i usuglasila ih s jedinicama lokalne samouprave.

-Moram reći da na području Žakanja i Kamanja, gdje je osnivač Osnovne škole Žakanje Karlovačka županija, nije bilo drugih potreba, jer su standard i nadstandard visoki. Područna škola Kamanje bila je investicijama i projektima jednako obuhvaćena, kao i matična škola, što nije uvijek slučaj. Škola u Kamanju bila je kao i matična škola među prvim e-školama u Hrvatskoj, imaju topli obrok i sadržaj vrta, koji im je omogućio da 2010. godine postanu škola s najljepšim školskim vrtom u Hrvatskoj, istaknula je Vesna Hajsan-Dolinar.

Karlovačka županija ima 54 institucije, kojima je osnivač i koje su u njezinoj ingerenciji, od toga su 33 škole i 14 zdravstvenih ustanova.

-U svakoj školi na svakom području jedinica lokalne samouprave Karlovačka županija ima niz projekata. 35 milijuna je samo u energetskim obnovama. Prirodoslovna škola. Mješovita industrijsko-obrtnička škola Karlovac, Rakovica, Plaški, završena je energetska obnova Osnovne škole “Vladimir Nazor” u Dugoj Resi. Ovo je projekt, koji povezuje i ulaganja u područne škole, kao što su Belaj i Kučiniću. U Lasinji i Josipdolu završene su fasade, zamijenjeni su krovovi na sportskoj dvorani u Slunju, u Josipdolu i Vojniću na školama. Uređenje kotlovnice Osnovne škole Ivana Brlić Mažuranić i Srednje tehničke škole u Ogulinu zajednički projekt, koji je krenuo. Sada kada je standard u svakom tom području na razini, a negdje doživljavamo i nadstandard, krenuli smo u projektiranje dvorana u Kamanju i Jarčem Polju. U projektiranju je i dvodijelna dvorana Osnovne škole “Slava Raškaj” u Ozlju i uređenje škole za rad u jednoj smjeni. Što je cilj u jedinicama lokalne samouprave, gdje svi rade, jedini je cilj imati standard predškolskog odgoja i osnovnog školstva. Kada ljudi u svojoj jedinici lokalne samouprave imaju liječnika, vrtić i školu, uz uvjet da rade, a ovdje svi rade, doista nema razloga da odu iz svoje općine. Dokaz sam i ja, što meni treba više nego što imam u Žakanju, da odem negdje drugdje. Sve sadržaje tamo imamo, kazala je zamjenica župana Vesna Hajsan-Dolinar.

Inicijatori projekta izgradnje sportske dvorane u Kamanju su poduzetnici i mještani, no glavnu ulogu odigrala je Karlovačka županija osiguravanjem financijskih sredstava za realizaciju projekta. Zamjenica župana Vesna Hajsan-Dolinar optimista je kada je u pitanju završetak ovog projekta.

-Zapreka više nema, nadam se da će ići sve prema planu i da ćemo svi zajedno prisustvovati 2021. godine svečanom otvorenju sportske dvorane. Žalbi je za ovaj projekt bilo i previše, istaknula je zamjenica župana.

Branko Obradović