Prvi Karlovački

Zaposlenici i volonteri karlovačkog Crvenog križa u vrijeme borbe s koronavirusom imaju pune ruke posla

Autor: Miloš Milovanović

28.03.2020

Karlovac

Društva Crvenog križa Karlovačke županije ovog trenutka broje negdje oko 200-tinjak zaposlenika  koji su na raspolaganju i po potrebi svakodnevno mogu obilaziti teren. Ovisno o Društvu i njihovim potrebama u rad uključuju osim zaposlenika i svoje volontere kako bi u vrijeme borbe sa zarazom koronavirusom pomogli onima najugroženijima: starima, nemoćnim i samima.  Kako je izjavila ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Karlovac Branka Hastor, koje trenutno ima 60-tak zaposlenih,  ovih dana rade na jednom drugačijem vidu pomoći svojim korisnicima te obavljaju one nužne i hitne poslove.

U ovoj situaciji imamo daleko više osoba za obilazak. Djelatnici i volonteri će dostaviti hranu i potrepštine  osobi  koja je starija od 65 godina, živi sama te nema u blizini djece, rodbine i prijatelja. Dostava će biti po principu da osoba daje popis namirnica i novac za taj paket. Djelatnici-volonteri kupuju namirnice za njihov novac te im dostavljaju sve traženo bez naknade. Molim ljude kada naručuju da to budu osnovne prehrambene namirnice: kruh, rižu brašno. Volonteri ne mogu odjednom nositi 20 kilograma, a u stvari im nije toliko ni potrebno. Zamolila  bih one koji imaju 40 ili 50 godina da ne zovu radi dostave namirnica, kaže Hastor i dodaje.

Naši ljudi prilikom obilaska terena imaju jednokratne zaštitne maske i rukavice i tu imamo veliki problem jer nam te zaštite nedostaje. Moguće je za koji dan -dva  i ostanemo bez toga, ističe ravnateljica Hastor.

Što se tiče socijalne samoposluge, zahvaljujući jednoj većoj donaciji, ovih dana dostavili smo 50-tak paketa za najugroženije građane prema rješenjima nadležnog gradskog upravnog odjela.

Našim dragim korisnicima u poznim godinama, najviše nedostaje topla riječ, utjeha, da im netko kaže da ovo neće trajati vječno te da se osjete sigurnima. Slobodno mogu nazvati besplatni broj za psihološku pomoć 0800 1188 gdje će im stručnjaci pomoći u prevladavanju poteškoća, poručila je Hastor. (m.m.)