Prvi Karlovački

Započinje rekonstrukcija ozaljskog Doma zdravlja uz financijsku potporu KA-županije

Autor: Miloš Milovanović

22.05.2020

Županija

Ravnateljica Doma zdravlja Ozalj Nada Diković i direktorica tvrtke Kolos iz Duge Rese Vlatka Lorković  Ivšić u ime izvođača radova danas su potpisale okvirni sporazum o izvođenju radova na rekonstrukciji zgrade ozaljskog Doma zdravlja. Kroz prvu fazu radova, koja započinje početkom lipnja, bit će financirano izvođenje radova u vrijednosti 1,6 milijuna kuna, koliko je Karlovačka županija osigurala u proračunu za 2020. godinu. Radovi bi u potpunosti trebali završiti u 2022. godini. Cilj je da se Domu zdravlja Ozalj omoguće bolji uvjeti rada za liječnike i poboljša pristupačnost za pacijente i ostale korisnike prostora, a time i mještanima Ozlja i okolice osigura bolja i kvalitetnija zdravstvena skrb.

Dom zdravlja Ozalj, osim primarne zdravstvene skrbi koju pruža, 2018. i 2019. uveo je nove djelatnosti: radiologiju, oftalmologiju te još prije toga i fizikalnu terapiju. Stoga su za rad potrebni veći kapaciteti i zato je predviđeno u okviru projekta KaŽu zdravlje da se financira izrada projektne  dokumentacije za dogradnju Doma zdravlja, posebice za spomenute naknadno uvedene djelatnosti. Natječaj je završen, a ukupna vrijednost ove investicije je 4,4 milijuna kuna s tim da će Karlovačka županija u okviru okvirnog sporazuma u višegodišnjem planu osigurati ta sredstva. U prvoj fazi, za ovu godinu, tako je osigurano 1,6 milijuna kuna, kazala je između ostalog zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar koja je također prisustvovala potpisivanju.

Stanovništvo našeg područja dobit će dostupnu, kvalitetnu i bolju zdravstvenu zaštitu. Kada smo još 2011. išli u projekt proširenja djelatnosti na fizikalnu medicinu i rehabilitaciju nismo znali da su potrebe stanovništva toliko velike. Ovim projektom nadogradit ćemo  prvi kat te spojiti lijevo i desno krilo zgrade i dobiti oko 260 kvadratnih metara dodatnog prostora. Uz to prostor radiologije u prizemlju objekta i na prvom katu bit će objedinjeni na jednom mjestu, a bit će i jedna nova prostorija za male zahvate u dentalnoj medicini. U budućnosti najavljujem proširenje djelatnosti na zdravstveni turizam i to je ono za čim smo uvijek išli. Invalidne osobe imat će mogućnost bolje dostupnosti zdravstvene zaštite ugradnjom lifta u zgradu. Taj projekt ugradnje lifta Grad Ozalj je prijavio putem Ministarstva hrvatskih branitelja, izjavila je ravnateljica ozaljskog Doma zdravlja Nada Diković.

Inače, Dom zdravlja danas ima 30 djelatnika, a tijekom godine najmanje četvero pripravnika odradi i pripravnički staž.

Zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar još je najavila da idući tjedan započinje postupak javne nabave za pet sanitetskih vozila.

Karlovačka županija želi zdravstvenu skrb svakim danom sve više unapređivati i idući tjedan kreće postupak javne nabave za pet sanitetskih vozila. Vrijednost im je dva milijuna kuna, a jedno vozilo dobit će ozaljski Dom zdravlja. (m.m.)