Udruga „Turbina promjena“

Započela provedba projekta „Mladi za mlade 2“

VIŠE IZ RUBRIKE

Projekti

Partneri na projektu su LAG Vallis Colapis – Lokalni volonterski centar Kupa, Općina Draganić i Udruga za društveni razvoj i neformalno obrazovanje DrONe iz Karlovca

Udruga za lokalni razvoj „Turbina promjena“ s 1. siječnjem ove godine, započela je s provedbom drugog po redu Projekta usmjerenog aktivnostima mladih na ruralnim područjima „Mladi za mlade 2“. 

Projekt „Mladi za mlade 2“ financiran je od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, a partneri na projektu su LAG Vallis Colapis – Lokalni volonterski centar Kupa, Općina Draganić i Udruga za društveni razvoj i neformalno obrazovanje DrONe iz Karlovca. Projekt završava 31. prosinca 2023. godine.

-LAG Vallis Colapis, u sklopu kojeg djeluje Lokalni volonterski centar Kupa, već dugi niz godina surađuje s Udrugom „Turbina promjena“. Naši se ciljevi i potrebe poklapaju obzirom da i jedni i drugi pridajemo veliku važnost radu s mladima u ruralnim područjima. Rad organizacija civilnoga društva u ruralnim područjima od velike je važnosti jer mladima pruža prilike i mogućnosti kojih inače nema ili je teško doći do njih. Mladi u većim gradovima imaju značajno više mogućnosti i prilika za slobodno vrijeme i neformalno obrazovanje nego što je to slučaj kod mladih u ruralnim sredinama. Primarna djelatnost LAG Vallis Colapisa je ruralni razvoj, tako da će i partnerstvo na ovom projektu doprinijeti razvoju ruralnih krajeva kroz promociju volonterstva i neformalne edukacije, izjavila je Voditeljica Odjela za društvene djelatnosti LAG Vallis Colapisa/Lokalnog volonterskog centra Kupa, Petra Cule.

Projekt usmjeren aktivnostima mladih u ruralnim područjima „Mladi za mlade 2“ za temeljnu svrhu ima upravo organiziranje aktivnosti za mlade osobe u lokalnoj zajednici na ruralnim područjima, ali i osnaživanje kapaciteta Udruge za lokalni razvoj „Turbina promjena“ i partnerske Udruge za društveni razvoj i neformalno obrazovanje DrONe iz Karlovca za pružanje usluga mladim osobama na nerazvijenim, ruralnim područjima. U cilju poboljšanja kvalitete života i socijalnog uključivanja mladih u život lokalne zajednice, tijekom projekta će se organizirati aktivnosti za minimalno 20 mladih osoba u lokalnoj zajednici u skladu s potrebama, interesima i mogućnostima korisnika, kroz različite cikluse radionica u trajanju provedbe projekta, a sve kako bi im se ponudio kvalitetan i edukativan sadržaj te kako bi što kvalitetnije provodili slobodno vrijeme unutar mjesta u kojem prebivaju. Osim tematskih radionica, predviđeno je i obilježavanje Međunarodnog dana mladih u kolovozu. 

Projekt je u skladu s međunarodnim politikama vezanima uz unapređenje života mladih u ruralnim područjima, a sve kako bi mlado stanovništvo ostalo sastavni i aktivni dio društva i lokalne zajednice. 

-Općina Draganić već dugi niz godina stavlja naglasak na mlade koji prebivaju u njoj. Kroz razne subvencije i poticajnu politiku za mlade, želja nam je za aktivnim uključivanjem mladih u društvo, ali i u sam rad lokalne zajednice, što je vidljivo iz raznih primjera i rada našeg Savjeta mladih Općine Draganić. Drago nam je što je to prepoznala i Udruga za lokalni razvoj „Turbina promjena“ te nas odabrala kao jednog od partnera na ovom projektu. Sve predviđene projektne aktivnosti koje će se provoditi u Draganiću aktivno ćemo pratiti i podupirati jer su mladi bogatstvo društva i želimo da kroz kvalitetan sadržaj koji im se upravo nudi kroz Projekt „Mladi za mlade 2“ postanu aktivniji kada je u pitanju rad s mladima. Drago nam je da je Draganić prepoznat kao općina s potencijalom za rad s mladima i da smo u mogućnosti kroz ovakve i još mnoge druge projekte poticati one na kojima svijet zapravo ostaje, izjavila je načelnica Općine Draganić, Anica Domladovac.

Podsjećamo, da je Udruga „Turbina promjena“ u 2020. pandemijskoj godini uspješno provela prvi Projekt usmjeren aktivnostima mladih na ruralnim područjima „Mladi za mlade“ u općini Krašić te poučeni prethodnim uspjehom i ostvarenim ciljevima počinjemo s provedbom drugog po redu Projekta „Mladi za mlade 2“ ovog puta s mladima na području općine Draganić. 

-Izrazito smo sretni što možemo doprinijeti provedbi projekta "Mladi za mlade 2" jer nam je najvažnija djelatnost Udruge rad s mladima te se rado odazivamo da taj rad s mladima i širimo. Osim toga, mladi s ruralnih područja spadaju u mlade s manje mogućnosti te nam je osobito stalo da kroz ovaj projekt podržimo veću inkluzivnost naših aktivnosti, kao i dodano osnaživanje naših stručnjaka u radu s mladima za rad sa specifičnom skupinom mladih. Radujemo se uspješnom nastavku suradnje s ekipom iz „Turbine promjena“ i još jednoj ugodnoj i produktivnoj lokalnoj priči, ističe predsjednica Udruge DrONe Branimira Penić.

-Zahvaljujem se svim partnerima na ukazanom povjerenju i nadam se uspješnoj suradnji kroz cijelu provedbu Projekta „Mladi za mlade 2“. Očekuje nas i više nego aktivna 2023. godina kada je u pitanju rad s mladima, a što je jedna od primarnih djelatnosti Udruge „Turbina promjena“. Vjerujem kako će zajedničkim radom i angažmanom svih dionika i ovaj projekt poslužiti kao primjer dobre prakse aktivnog uključivanja mladih iz ruralnih sredina u lokalnu zajednicu, a kroz neformalno obrazovanje, dodaje autorica projekta Petra Šegulić ispred Udruge „Turbina promjena“.