Mandić: Naš cilj je, a vjerujem da ćemo s Dječjim vrtićem Mahićno donekle doći blizu njega,  je taj da sva djeca dobiju svoje mjesto u vrtićima

Započela energetska obnova Dječjeg vrtića Dubovac

VIŠE IZ RUBRIKE

  Počela je energetska obnova još jednog objekta predškolskog odgoja, ovoga puta, Dječjeg vrtića Dubovac. Izvođaču radova tvrtki Kolos iz Duge Rese ugovor je uručio gradonačelnik Damir Mandić.

  Energetska obnova sufinancirana je sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“. Sam ugovor je potpisan 15. veljače prošle godine, a trajanje projekta je 24 mjeseca. Vrijednost prihvatljivih troškova je 4 milijuna i 280 tisuća kuna, a iz EU fonda za regionalni razvoj osigurana su bespovratna sredstva u iznosu od milijun i 748 tisuća kuna.

  -Grad Karlovac kao osnivač ustanove i ovim putem osigurava značajna financijska sredstva te je ukupna vrijednost investicije 7 milijuna i 475 tisuća kuna, gdje je energetska obnova samo jedan dio ukupne rekonstrukcije objekta. Generalni cilj ovog projekta je smanjenje potrošnje energije te će energetska obnova unaprijediti energetski razred građevine od  F koji je sada na B kategoriju, smanjiti emisiju CO2 za 92,54 posto i postići godišnje energetsku uštedu od 171 tisuću i 141 kilovatsati, rekao je Robert Vodopić iz gradske uprave.

  -Nakon 47 godina, jedan od najstarijih vrtića koji je odgojio puno generacija Karlovčana, dočekao je taj dan da je na početku obnove objekta koji skrbi o 160 djece. Očekujemo da će radovi biti završeni do 1. rujna, kazala je, između ostalog, ravnateljica Dječjeg vrtića „4 rijeke“ Bernarda Vuksan.

  -S Dječjim vrtićem Dubovac završavamo sa svim velikim kapitalnim ulaganjima u ove objekte. Od 2012. do 2020. godine Grad Karlovac je najviše s vlastitim sredstvima uložio skoro 100 milijuna kuna u obnovu svih objekata. Vjerujem da ta ulaganja, osim u graditeljskom dijelu, su ustvari podigla standard rada i djeci, ali i odgajateljima i to nam je u konačnici bio i cilj. Kada se malo osvrnemo i na element demografije, ovo su ulaganja za budućnost. U ovom trenutku završavamo i Dječji vrtić Mahićno koji jedini od svih objekata u potpunosti ili većim dijelom izgrađen europskim novcem. Ovdje na Dubovcu jedan element europskog novca, ovaj dio vezan uz energetsku učinkovitost. Valja imati na umu da cijeli projekt obnove Dječjeg vrtića Dubovac u konačnici košta oko 9 milijuna kuna, a Grad Karlovac će izgraditi i parkiralište uz objekt. Od spomenutih 9 milijuna kuna, 3 milijuna okvirno je novac Europske unije i Ministarstva regionalnog razvoja, a 6 milijuna su vlastita sredstva Grada Karlovca, rekao je gradonačelnik Damir Mandić i poručio.

  -Naš cilj je, a vjerujem da ćemo s Dječjim vrtićem Mahićno donekle doći blizu njega,  je taj da sva djeca dobiju svoje mjesto u vrtićima, bez obzira jesu li im roditelji zaposleni ili ne. Mi ćemo vrlo vjerojatno u listopadu ove godine, podvući crtu svih ovih ulaganja i vidjeti što smo napravili, jesmo li sve ono što smo planirali i odradili i nakon toga ćemo donijeti strateške odluke što i kako dalje. Želio bih da već slijedeće  godine  moramo raditi novi vrtić, to znači da ima djece. U tom kontekstu ćemo zajedno s oba dječja vrtića kao ustanovama i s nadležnim odjelima promišljati što i kako dalje. Pozvao bih sve roditelje i odgajatelje na strpljenje, djeca će 17. ovog mjeseca iz ovog objekta biti izmještena u druge objekte, što će narušiti komoditet u sredini pedagoške godine, ali svi zajedno možemo podnijeti taj napor. (m.m.)

  Foto: i.č.