Prvi Karlovački

Zapjevajmo “Ružu hrvatsku”! Prošlo je 30 godina od legendarnog koncerta Prljavog kazališta na zagrebačkom trgu

Autor: Anamarija Radočaj

17.10.2019

Glazba

Bio je to dotad najveći skup u povijesti Hrvatske, koji je najavio raspad SFRJ, Domovinski rat i borbu za samostalnu Hrvatsku.

Na današnji dan, 17. listopada 1989.  članovi Prljavog kazališta na glavnom zagrebačkom trgu održali su legendarni koncert, na kojem se okupilo više od 250 tisuća ljudi. Brojka je to koja je iznenadila i same ‘Prljavce’, koji, kako je godinama kasnije Mladen Bodalec priznao, “nisu imali predodžbu o tome što će se dogoditi na Trgu”. Dodao je kako su danima prije tog koncerta već bili na turneji, promovirali album ‘Zaustavite zemlju’, održavali koncerte diljem Hrvatske, punili dvorane i stadione i zbog velikog interesa organizirali dodatne koncerte.

-Ni po čemu taj koncert nije trebao biti drukčiji od naših dotadašnjih nastupa. Znali smo da postoje određeni problemi s politikom te da fanovi dolaze organiziranim autobusima, čak i iz Slovenije. No nismo ni zamišljali da bi se na Trgu moglo okupiti četvrt milijuna ljudi u onoj prekrasnoj atmosferi, prisjetio se Bodalec.

Ipak, bio je to sve, samo ne običan koncert na kojem se od početka osjećao snažan nacionalni naboj, što je posebno bilo vidljivo prilikom izvođenja pjesme ‘Mojoj majci’ (Ruža Hrvatska), kada su zapaljenje stotine bengalki, razvijene su zastave i šalovi Dinama…

 

Ruža hrvatska najavila je ostvarenje našeg, hrvatskog sna

Prljavom kazalištu predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dodijelila je Povelju Republike Hrvatske za izniman doprinos u promicanju domoljublja, humanitarnog djelovanja te ugleda hrvatske rock glazbe, a povodom 40. godina djelovanja.

-Zadnjih četiri desetljeća s Prljavim kazalištem rasli smo i stasali vjerujući kako je sve „lako kad si mlad“ i od najranije mladosti željeli smo „zaustaviti Zemlju“ i „živjeti u ritmu“. Prljavce smo pratili od antologijskih albuma „Crno bijelog svijeta“ do „Zlatnih godina“ i „Moj dom je Hrvatska“. Kroz četiri desetljeća Prljavo kazalište je stvaralo pjesme koje su postale dio naših osobnih ljubavi i boli, proslava i tugovanja, sjećanja i putova u snove. Posebno nam je svima bliska ona osobna posveta majci, koja se iz svojih okvira tihog opraštanja, prelila u gotovo nacionalnu budnicu. „Ruža hrvatska“ zauzela je osobito mjesto u antologiji hrvatske glazbe, napisala je predsjednica na svojoj Facebook stranici.

 

 

 

Foto: YouTube,Facebook Kolinda Grabar-Kitarović

Autor: Anamarija Radočaj