Prvi Karlovački

Zamjenica župana Martina Furdek Hajdin posjetila OPG Bosiljevac u Podvožiću

Autor: Miloš Milovanović

10.07.2020

Županija

Najavila od ponedjeljka e-savjetovanje za dodjelu potpora male vrijednosti i anketu kojom se želi dobiti odgovore o osnivanju Proizvođačkih organizacija

OPG Bosiljevac u Podvožiću koji se bavi proizvodnjom i preradom bobičastog voća i primjer je uspješnog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva te koristi županijske potpore danas je posjetila zamjenica župana Martina Furdek Hajdin i načelnik Općine Barilović Dražen Peraković.

Od 2003. godine smo u Upisniku poljoprivrednih gospodarstava. Bavimo se uzgojem bobičastog voća na 1,7 hektara za sada i imamo u planu proširenje na još nekih 2,5 hektara koliko imamo vlastitog zemljišta. Radimo ja, supruga i dvije kćerke. Karlovačka županija nam je izašla dosta u susret, sufinancirala nam je niske tunele, foliju za pokrivanje jagoda, nabavu malčara, prešu za izradu sokova i ogradnih sistema, rekao je vlasnik OPG Tomislav Bosiljevac.

U općini Barilović djeluje stotinjak OPG-ova, obrta i poduzeća koji se bave poljoprivredom, kazao je načelnik Dražen Peraković i nastavio.

Ovo je jedan dobar primjer suradnje Općine, Županije i naših poljoprivrednika kroz nabavu strojeva i opreme. Mi smo u ovoj godini za ekološke proizvođače s područja naše općine predvidjeli sredstva u iznosu od 30 tisuća kuna koja ćemo  plasirati preko Strojnog prstena Stari grad Barilović i s tim novcem će ekološki uzgajivači nabaviti frezu koja će im pomoći u obradi  zemljišta.

Zamjenica župana Martina Furdek Hajdin je čestitajući gospodinu Bosiljevcu na predanom radu skoro 30 godina, navela kako je Karlovačka županija  skromnim sredstvima pratila razvoj ovog OPG-a, ali i drugih u ovom kraju.

Mi smo ove godine najavili da smo osigurali znatno veća sredstva, nego što je to bilo ranijih godina, 1, 7 milijuna kuna. Upravo ovo vrijeme, posljednjih mjeseci, jako puno smo radili na terenu bez obzira na uvjete, da vidimo kako upravo sredstva najučinkovitije plasirati. Od idućeg tjedna najavljujem e-savjetovanje, upravo za potpore male vrijednosti koje ćemo imati i ove godine. Plasirat ćemo ih upravo prema onome što su poljoprivrednici rekli da im najviše treba . Stoga pozivam sve da u tih mjesec dana koliko će biti na e-savjetovanju pogledaju i da svojim primjedbama učine taj program još boljim, kazala je zamjenica župana i najavila jednu malu anketu koja će također biti aktivna od ponedjeljka, 13. srpnja.

Jednostavna je za ispuniti, a bit će objavljena na web stranici Županije, na stranicama svih Općina i Gradova, na LAG-ovima, a u papirnatom obliku bit će ostavljena i u svim JLS. Koje odgovore želimo dobiti? Želimo dobiti odgovore vezane uz mogućnosti udruživanje naših proizvođača i poljoprivrednika. Mi bismo zajedno s našom Razvojnom agencijom potaknuli osnivanje Proizvođačkih organizacija. Naši poljoprivrednici znaju o čemu se radi, dakle radi se o nekoliko sektora koji se mogu okrupnjivati i tu bi htjeli dobiti s terena upravo interes za mogućnosti osnivanja. Postoje određeni uvjeti kako se one osnivaju, međutim svu pomoć, pogotovu administrativnu doregistracije, radila bi zajedno Karlovačka županija s Razvojnom agencijom. Jednako tako Razvojna agencija bi bez naknade izradila poslovni plan za te Proizvođačke organizacije, tako da i ovim putem pozivam sve naše proizvođače da razmisle o tome i pronađu razloge i smisao za udruživanje, izvijestila je zamjenica župana Furdek Hajdin.

Proizvođačke organizacije registriraju se prema sektorima proizvodnje kao naprimjer: sektor govedina i teletina; sektor mliječnih proizvoda, vina; sektor pčelarskih proizvoda; sektor voća i povrća i drugi.

Za rujan je najavljen natječaj koji može pokriti kompletan rad takve Proizvođačke organizacije  te se  u njima mogu profesionalno zaposliti i osobe.

-Drugo važno pitanje na koje je nužno odgovoriti u anketi vezano je mogućnost osiguranja određene infrastrukture koja našim poljoprivrednicima treba. To su sušare, hladnjače, otkupni centri, prerada, prešaone, laboratorij za ispitivanje kakvoće mlijeka. Potreba za takvim zgradama i opremom je nešto što želimo dobiti od naših poljoprivrednika jer tu vidimo jedna veliki neiskorišteni prostor da Županja i Općine svojim vlastitim sredstvima omoguće izradu dokumentacije, a poslije  čak i izgradnju takvih objekata. Ono što je tu najbitnije je zagarantirani otkup po održivoj cijeni i tu vidimo taj prostor gdje i kako plasirati, barem ove godine, osiguranih 1,7 milijuna kuna, zaključila je  zamjenica Furdek Hajdin.

Foto: Igor Čepurkovski