Prvi Karlovački

ZAKUD gotovo dva desetljeća čuva narodnu baštinu Karlovačke županije

Autor: Marta Marinović

24.04.2022

Kultura

Razgovor s predsjednikom ZAKUD-a, Damirom Škrtićem.

Zajednica amaterskih kulturno umjetničkih djelatnosti Karlovačke županije, skraćeno ZAKUD, svojim djelovanjem nastoji očuvati duh kulturne baštine u društvu. ZAKUD Karlovačke županije osnovan je 2000. godine s ciljem objedinjavanja rada svih udruga kulturnog amaterizma. Njih ukupno 76 društava djeluje u županiji. Riječ je o folklornim, plesnim i kazališnim društvima i ansamblima, pjevačkim zborovima, malim vokalnih sastavima i vokalnim ansamblima, puhačkim orkestrima, tamburaškim orkestrima i sastavima, likovnim i književnim sekcijama i udrugama. Ako je netko nenamjerno izostavljen u ovom nizu – to je zbog toga što je uistinu teško pobrojati sve udruge koliko ih ima.

-Nakon ove dvogodišnje pauze, zbog pandemije, odaziv društava na nastupe je solidan. Osim korone, i pad broja stanovništva velik je uzrok pada broja članova društava u nekim krajevima. Naravno tu je i materijalna situacija i interes ljudi. Iako KUD-ovi pomažu koliko znaju i mogu, sve je na kraju na samim članovima. Za djelovanje u KUD-u treba dolaziti na probe i potrošiti svoje slobodne vrijeme ondje. Za opstanak KUD-ova najvažnija je volja članova, rekao je predsjednik ZAKUD-a Damir Škrtić.

ZAKUD Karlovačke županije prvi je kao takav u cijeloj Hrvatskoj, nakon njegova osnutka počele su se osnivati ostale županijske folklorne zajednice. On djeluje kao krovna organizacija svih amaterskih kulturnih društava. Važno je narodnu predaju čuvati kroz folklor, mišljenja je Škrtić i dodaje.

-Sva su folklorna društva čuvari narodnih običaja, pjesama i plesova od zaborava. Važno je i dobro da se mladi uključe u udruge ZAKUD-a jer samo će se tako osjećati pripadnost i ostati u tim društvima.

Korona pandemija ugrozila je rad ZAKUD-a protekle tri godine. Dio društava prestao je sa svojim redovnim aktivnostima. Predsjednik Zajednice vjeruje kako će se upravo predstojećim smotrama, njih šest, vidjeti realno stanje svakog KUD-a.

Paralelno s organiziranjem smotri izvršit ćemo i anketu o radu svih društava. To će nam dati najbolji uvid u stanje pojedinih društava, dodaje Škrtić.

Nedavno su otvorene novouređene prostorije ZAKUD-a na prvom katu u Domu HV Zrinski, koje je Zajednica dobila od MORH-a na korištenje krajem siječnja 2022. Karlovačka županija financira rad ZAKUD-a, a za ovu je godinu osigurala 80.000 kuna.

-To su sredstva koja su bila u koroni i ne mogu pokriti sve troškove, ako se sve planirane manifestacije održe. Nadamo se da ćemo u tom slučaju postići kvalitetan dogovor sa Županijom u zajedničkom cilju čuvanja kulturne baštine.

Jačanje suradnje s KUD-ovima – tu misao predsjednik ZAKUD-a Škrtić postavlja za glavnu nit vodilju svog mandata.

-Što više udruga treba uključiti u rad. Pomoći im oko organiziranja manifestacija, pojačati suradnju s drugim zajednicama Lijepe Naše, a sve u cilju da ne odustanu od svoga rada, zaključuje.

Damir Škrtić je u folkloru od 1996. godine, od tada je posebno vezan uz tu narodnu djelatnost. Kao predsjednik glavne folklorne zajednice ima važnu ulogu u promicanju iste na području naše županije.

-Tempo života i interes za folklor, pogotovo kod mladih, apsolutno se promijenio. Sve ovisi o roditeljima, voditeljima društava, pa i školi. Obrazovne ustanove, vrtići i škole trebali bi se uključiti u suradnju s društvima, ali to opet ovisi o afinitetu nastavnika i odgajatelja.