Prvi Karlovački

“Zakači se za volontiranje” – volonterski maraton po prvi puta u Karlovcu

Autor: Marta Marinović

17.09.2019

Karlovac

Više od 3.000 mladih na prošlogodišnjem projektu, više od 300 volonterskih akcija.

Projekt „72 sata bez kompromisa“ međunarodni je volonterski projekt koji okuplja tisuće  mladih volontera koji daju svoje vrijeme i vještine za dobrobit zajednice u kojoj žive. Ove se godine organizira po šesti put u Hrvatskoj, a po prvi puta u našem gradu na četiri rijeke. Karlovac je deseti grad uz jednu općinu koji su se priključili projektu.

U Karlovcu se već duže vrijeme jedna skupina mladih okuplja i organizira razne projekte. Družimo se s mladima i starijima, a ovo smo vidjeli kao dobru priliku da u svoj radi i ideje uključimo i druge mlade te da na taj način pomognemo cijeloj zajednici u Karlovcu. Kroz projekt želimo promovirati zajedništvo, beskompromisnost, kreativnost i volonterstvo u društvu i među mladima, kazala nam je voditeljica projekta u Karlovcu Ivana Vranešić.

Ono što ovaj projekt razlikuje od ostalih sličnih volonterskih akcija je činjenica kako svaki volonter daje isključivo svoje vrijeme, a zatim bude raspoređen u razne radne, ekološke, socijalne, kreativne i druge akcije.

Najposebnija stvar po čemu se ovaj projekt razlikuje od nekih drugih je beskompromisnost. To znači da će volonteri darovati svoje vještine i na temelju toga će biti postavljeni na određenu volontersku akciju. Volonteri će u četvrtak, 17. listopada, na prvi dan saznati na koju akciju su određeni i upravo ih na taj želimo potaknuti da razviju svoju kreativnost i vještine i da pokažu što znači beskompromisno darivati sebe za druge, istaknula je Ivana.

Zainteresirani srednjoškolci, studenti i radnička mladež projektu se mogu uključiti putem web prijave koja je otvorena od 17. rujna, a organizatori ističu kako je najbitnija dobra volja mladih.

Svoja iskustva volontiranja na ovom projektu u Zagrebu podijelila je s nama studentica Ana-Maria Matošević.

Sudjelovala sam na ovom projektu dva puta, prvi puta 2015. godine, volontirala sam u Udruzi Afrikanaca, tamo smo izrađivali narukvice i imali smo razne radionice, a drugi put sam volontirala 2017. godine, tada sam bila uključena u projekt „Tete i barbe pričalice“ odnosno „Tete i stričeki pričalice“, a to je projekt koji se službeno zove „Pripovjedač priča za laku noć“. Preko tog projekta smo volontirali u Klaićevoj bolnici, ondje smo se družili, pričali i igrali društvene igre s djecom. Ovo je jedno divno iskustvo, predivno je imati to saznanje da svi gradovi, odnosno desetak gradova, sudjeluje iste dane i pomažu na sličan način, tu se osjeti jedno veliko zajedništvo i stječu se nova prijateljstva, kazala je Ana-Maria.

Projekt „72 sata bez kompromisa“ održavat će se od 17. do 20. listopada, prvi dan u četvrtak, volonteri će sudjelovati na svetoj misi u Nacionalnom svetištu svetoga Josipa, a nakon toga će biti raspoređeni po akcijama. (ma)

 

foto: službena Facebook stranica “72 sata bez kompromisa”