Udruga „starKA“

Zajedno za starost

VIŠE IZ RUBRIKE

KUTAK ZA UMIROVLJENIKE

Zadnji popis stanovništva Republike Hrvatske pokazao nam je da je udio osoba starijih od 65 godina gotovo 30%.

U organizaciji i na inicijativu Udruge za informiranje, širenje i razvoj socijalnih usluga za starije osobe “starKA”, a pod pokroviteljstvom Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, sredinom mjeseca studenog je u Zagrebu održan prvi stručni skup za pružatelje socijalnih usluga za starije osobe „Zajedno za starost“. Cilj skupa bio je upoznati pružatelje usluga za starije osobe s novinama Zakona o socijalnoj skrbi i Pravilnika o mjerilima za pružanje socijalnih usluga te ono još važnije - povezati sve dionike sustava skrbi za starije.

Inicijativa za povezivanjem, valja naglasiti, rezultat je uspješne i konstruktivne suradnje udruge „starKA“ s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Pokazalo se da se razgovorom i zajedničkim radom mogu pronaći bolja rješenja i da tu pozitivnu priču te da se oduševljenje pozitivnim pomacima i dijalogom u kojem nema „vaših i naših“, prvo mora ispričati svima, a zatim i proširiti na sve. Ministar Piletić podržao je inicijativu ove udruge te ruku suradnje na skupu pružio svim dionicima tako da danas, sedam dana kasnije, u udruzi “starKA” mogu zadovoljno reći da su ciljevi održavanja skupa ostvareni. Stručni skup je okupio predstavnike ministarstva, stotinjak pružatelja socijalnih usluga za starije osobe u privatnom sektoru i nekolicinu pružatelja decentraliziranih domova, saborske zastupnike, predstavnike triju županijskih ureda i Grada Zagreba te predstavnike bliske palijativne skrbi. Skupu je nazočio ministar Marin Piletić i pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter sa suradnicama – važna karika u zaštiti prava starijih osoba bez koje nema govora o poboljšanju socijalne skrbi za osobe starije životne dobi. Skup je rezultirao s desetak usuglašenih i važnih  zaključaka koji će u narednom razdoblju biti i svojevrsni program rada ove udruge.

Podsjetimo, udruga „starKA“ je osnovana s misijom micanja tema socijalnih usluga za starije iz crnih kronika i to poboljšanjem kvalitete skrbi i kvalitete života naših starijih. No, bez obzira na dobar pravni temelj u zakonskim i podzakonskim aktima (podložan promjenama kako reče ministar i na tome mu iz ove udruge zahvaljuju), bez suradnje svih dionika promjena na bolje biti neće. Ključni faktor razvoja i uspješnosti su ljudi, ne slova na papiru. Međusobna suradnja i komunikacija, međuresorno povezivanje (poglavito sa zdravstvom) te razmjena znanja i iskustva mogu i bit će glavni nositelji promjena kakvima težimo. A moramo im težiti; svi!  Ne samo mi iz „socijale“, već čitavo društvo i javnost.

Zadnji popis stanovništva Republike Hrvatske pokazao nam je da je udio osoba starijih od 65 godina gotovo 30%. To je problem, problem koji, kako reče ministar Piletić, moramo svi prihvatiti kao ozbiljan izazov. Kao netko tko se djelatnošću bavi i u praksi i kroz rad udruge, predsjednica ove udruge Sabina Angelina Latin nadodaje na to - još jučer. Još jučer!

-Svi ćemo biti stari, no vjerujem i da svatko od nas tu starost želi proživjeti dostojanstveno, da svatko od nas želi biti što duže od pomoći svojoj djeci, da svatko od nas želi biti što duže aktivan i društveno koristan, kazala je. Jer, govoreći i opet iz prakse, najteži dio starenja je osjećaj da više nisi nikome od koristi.

Stoga će u udruzi i dalje činiti sve, obećaje predsjednica, odnosno činit će još više da podupru naše starije kao ljude koji svima nama mogu znanjem i iskustvom, odnosno zavidnom mudrošću pomoći da budemo bolji.  To „bolji“ oni malo mlađi danas nazivaju uspjehom i svatko od nas ponaosob doživljava i definira uspjeh na drugačiji način. No, vjerujte, nitko od starije osobe ne može bolje pričati u uspjehu.

-Mnogo sam čitala i čitam, mnoge sam slušala i slušam, no tek u razgovoru s onima koji su stigli i stižu polako pred kraj životnog puta, sam čula najbolje „teorije“ o esenciji ljudskog života i pojmu „uspješnog života“, kazala je Sabina Angelina Latin.  Saborska zastupnica Nada Murganić koja je cijeli život posvetila socijalnoj skrbi za starije u svom obraćanju na skupu je to još bolje sročila rekavši da je kao davatelj usluge ujedno bila i primatelj usluge naslijedivši od starijih čitavu nematerijalnu baštinu.  Mi, koji se socijalom bavimo, u potpunosti razumijemo o čemu priča. No isto tako znamo da to nije samo povlastica socijale, da „baštiniti“ iz odnosa i povezivanja sa starijim osobama može svatko i na to sve otvoreno pozivam, kazala je na kraju predsjednica udruge „starKA“.