Prvi Karlovački

Zajednički kolegij Karlovačke županije i Grada Karlovca

10.06.2019

Karlovac

Župan i gradonačelnik raspravljali su o projektima županije i grada, u kojoj se fazi realizacije nalaze te o zajedničkim aktivnostima u cilju njihove brže i bolje realizacije

Zajednički kolegij župana Damira Jelića i gradonačelnika Damira Mandića sa zamjenicima i suradnicima održan je danas u prostoru restorana Panorama. Župan i gradonačelnik raspravljali su o projektima županije i grada, u kojoj se fazi realizacije oni nalaze te o zajedničkim aktivnostima u cilju njihove brže i bolje realizacije.

Na ovom današnjem, trećem po redu zajedničkom kolegiju, prošli smo kroz izvješća o stanju projekata koje smo i prije komunicirali te u kojoj se pojedini od njih nalazi, izjavio je na konferenciji za novinare Damir Mandić. Sa gradske razine istaknuli smo tri područja u kojima nam Županija kao nadređena jedinica lokalne uprave može pomoći i biti nam na raspolaganju. Važan i vrijedan projekt u kojem nam treba pomoć Županije je „Geotermika“. Projekt je Grad odradio u potpunosti, barem što se svih formalnih i proceduralnih koraka tiče i spremni smo ga prijavi na natječaj Agencije za ugljikovodike. No, da bi tu toplu vodu stvarno mogli „dopremiti“ do Karlovca, Karlovačka županija to mora predvidjeti u svom prostornom planu, a prema onome što smo danas čuli, kaže Mandić, taj postupak bi trebao krenuti već ovoga rujna, stoga zaključujem da smo „u ritmu“.

-Sljedeći vrijedan gradski projekt je Poslovna zona u Gornjem Mekušju. Iskustva koja su u Županiji imali pri realizaciji svih dosadašnjih, nama u Gradu pomoći će da brže i kvalitetnije odradimo ovu, koju ćemo zajednički promovirati da bi ona što prije bila u funkciji.

Ono što nam je zajednički posao, vezano je i za odluke Vlade RH. Naglašavam da na toj razini, odnosno „vertikali“, kaže Mandić postoji stalna i odlična komunikacija pogotovo vezana za velike infrastrukturne projekte, kao što su Hrvatske ceste, Hrvatske željeznice i da na toj razini imamo kvalitetno posloženu situaciju.

-Velik dio projekata priprema se i provodi u zajedničkoj koordinaciji županijskih i gradskih službi i koordinira s državnom razinom. Od značajnijih projekata kojih je na današnjem kolegiju spomenuto stotinjak, župan Damir Jelić izdvojio je tri. Projekt obrane od poplave, projekt Oružane, odnosno Centra kompetencija i Studentski dom.

Obrana od poplava projekt je od nacionalnog značaja koji uključuje i Sisačko-moslavačku županiju i koji uključuje jako puno dionika i koji zahtjeva veliki angažman svih u njemu. Da bi on bio na vrijeme gotov potreban je „dobar ritam“, a kako današnje analize pokazuju, bit ćemo prisiljeni taj ritam još više intenzivirati. Za pohvalu je dio posla koji je odradio grad Karlovac, po kojem prednjači i odskače od ostalih, a to je pitanje imovinsko-pravnih odnosa.

Što se tiče Oružane, naša dokumentacija je još od proljeća gotova i mi smo u potpunosti spremni krenuti u realizaciju, ali problem nam je u prizemlju zgrade. Naime, kako nam je partner na projektu Primorsko-goranska županija bez njihovog dijela dokumentacije ni mi ne možemo predati naš dio, a kod njih je malo „zapelo“. Nadam se da će se i ti problemi uskoro riješiti. Isto tako i za treći projekt Županija ima spremnu svu potrebnu dokumentaciju, a riječ je o Studentskom centru. Nedostaje nam još samo jedan jedini „papir“, za kojeg ne sumnjam da će ovih dana pristići, pa ćemo prigodno uoči rođendana Karlovca dobiti i građevinsku dozvolu, nakon čega nas tijekom jeseni čeka posao kandidiranja za sufinanciranje iz EU fondova, zaključio je Jelić.(rb)

Foto: Grad Karlovac