Prvi Karlovački

Zajedničke radionice učenika karlovačke i vinkovačke Gimnazije

Autor: Sunčica Laić

11.11.2019

Županija

Održane su radionice iz biologije, kemije i fizike

U sklopu projekta „Prirodoslovlje je in“, danas u karlovačkoj Gimnaziji gostuju učenici i profesori Gimnazije Antuna Reljkovića iz Vinkovaca.

Zadovoljstvo nam je bilo danas ugostiti tridesetak učenika i dva profesora iz vinkovačke Gimnazije. Gosti su u uzvratnom posjetu našoj školi budući su učenici naše škole s nastavnicima iz biologije i kemije bili u posjetu kod njih prošle školske godine te je dogovoren nastavak suradnje. Kako mi već surađujemo s Gimnazijom iz Čakovca na taj način i ova nam se suradnja učinila iznimno važnom i dragocjenom, dodatno i zbog toga što je i vinkovačka Gimnazija u kategoriji deset najstarijih hrvatskih gimnazija. Očekujemo da će se suradnja potom nastaviti i na nekim drugim poljima, pa možemo biti zadovoljni što imamo redovitu suradnju s Prvom riječkom hrvatskom gimnazijom, Gimnazijom iz Čakovca kao i ovom iz Vinkovaca, istaknula je tom prilikom ravnateljica karlovačke Gimnazije, Snježana Štranjgar.

Koji je cilj zajedničkih radionica pojasnila je i profesorica biologije i kemije u vinkovačkoj Gimnaziji, Jasenka Krznarić Barić.

-Ovo je naš prvi i uzvratni posjet Gimnaziji Karlovac vezano za projekt „Prirodoslovlje je in“ gdje imamo vršnjaško poučavanje. Učenici prolaze kroz tri radionice u sklopu biologije, kemije i fizike i kroz pokuse jedni druge poučavaju, a vrlo sličan koncept je bio i kod nas prošle jeseni, naglasila je Krznarić Barić.

Borna Burić, učenik 2. razreda karlovačke Gimnazije, prirodoslovnog smjera rekao je kako pokušavaju aktualne teme i gradivo spojiti na zabavan i pristupačan način. Sudjelovao je na radionici iz kemije gdje su ispitivali tvrdoću vode koja je na krškom području naše županije visoka.

Lucija Lukešić, učenica također 2. razreda karlovačke Prirodoslovne gimnazije sudjelovala je na radionici iz biologije na kojoj su ispitivali utjecaj kiselih kiša na alge, a učenike su proveli i kroz arboretum Gimnazije kako bi se upoznali s hrvatskim endemima.

Ivona iz Vinkovaca rekla je kako ju veseli ovaj uzvratni posjet, sudjelovanje na radionicama i kako na taj način nastoje povezati ove dvije Gimnazije. Odabrala je radionicu iz kemije, jer joj je kemija posebno zanimljiva.

Na radionici iz fizike, kako je pojasnio Marko Čadež, učenik 2. razreda karlovačke Gimnazije imali su tri različite teme: „mini hidroelektrane da ili ne?”, „održivi turizam u Karlovačkoj županiji“ i „obnovljivi izvori energije“. Na temelju prikupljenih materijala  učenici iz Vinkovaca napravili su svoj plakat i na kraju morali dali odgovor na temelju objektivnih kriterija slažu li se s njihovim tvrdnjama ili ne…(sl)

Foto: (ič)