Prvi Karlovački

Zajednica i društvo mogu poboljšati stanje sigurnosti na cestama

09.04.2019

Županija

U PU karlovačkoj držan je okrugli stol pod nazivom „Stop prometnim nesrećama – odgovornost zajednice“

Zajednica može svojim djelovanjem smanjiti broj prometnih nesreća, ideja je to s kojom je u Policijskoj upravi danas organiziran stručni skup, no kako je prije početka konstatirao načelnik PU karlovačke Darko Bratić, izostali su predstavnici zajednice, odnosno lokalnih institucija.
U proteklih pet godina na području Karlovačke županije smrtno je stradalo 80 ljudi. To je izrazito velika brojka i mislim da svi možemo nešto napraviti da se to promijeni. U tom smislu je održavanje ovog skupa. Ideja je bila da pokušamo osvijestiti zajednicu, društvo,što su problemi u prometu i da možemo zapravo puno napraviti samom promjenom neke sitnice u svom ponašanju ili u infrastrukturi da se stanje popravi, naglasio je Bratić.
Na okruglom stolu okupili su se predstavnici Hrvatskih autocesta, Hrvatskih cesta, Županijske uprave za ceste, Hrvatskog autokluba, Fakulteta prometnih znanosti kao i Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije.
Ivica Križanić, direktor sektora za održavanje u Hrvatskih autocesta, kazao je da glavni cilj da se na temelju iskustava prošlih godina pripreme za predstojeću turističku sezonu.
Svake godine se povećava broj automobila, ali bilježimo jedan dobar trend da se vozači raspoređuju kroz tjedan. Nemamo više udarne samo vikende. Možda bi trebalo poraditi na svijesti vozača, na njihovoj kulturi i na način na koji se koriste autoceste, tada bi bilo svima lakše i ugodnije putovati i smanjio bi se broj nesreća.
Ravnatelj Županijske uprave za ceste Stjepan Turković naglasio je da i ŽUC sa svoje razine želi doprinijeti sigurnosti ne samo vozila nego i pješaka.
Zbog relativno malih prosječnih brzina mi nemamo, na sreću, na našim cestama veliki broj prometnih nesreća niti veliki broj poginulih. Raditi ćemo prvenstveno na prometnoj signalizaciji, osobito mjesecu kolovozu prije početka školske godine naravno da ćemo to intenzivirati, dakle prometna signalizacija, djeca u prometu i autobusna stajališta će biti naš intenzitet u osmom mjesecu.
O povezanosti starosti vozila i tehničkoj ispravnosti govorio je Luka Dorić iz Centra za vozila Hrvatske.
Vidi se da je u 2018. godini prosječna starost vozila bila blizu 13 godina i ona konstanto raste u odnosu na prijašnje godine. Može se vidjeti kod vozila koja su starija od desetak godina da svako četvrto vozilo ima neki manji ili veći nedostatak. U 2016. godini je napravljen jedan projekt u suradnji s Prometnim fakultetom, Fakultetom strojarstva, stanicama za tehnički pregled, gdje se radila analiza prometnih nesreća sa smrtno stradalim osobama da se provjeri tehnička ispravnost vozila. Na određenom broju vozila se utvrdila neispravnost, ali je teško utvrditi je li ta neispravnost direktno utjecala da je došla do nesreće. Radilo se o starim vozilima, pojasnio je Dorić.
Nikša Antica ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije istaknuo je da je bitna edukacija na svima razinama, tako da imaju stalnu suradnju s policijom i ophodarskom službom na autocestama.
Nikad nije dovoljno te edukacije. Ta edukacija mora početi od najmlađih praktično već od osnovne škole, sedmih i osmih razreda i nastavlja se kroz srednju školu. Sve je to edukacija laika da znaju i prvu pomoć, da znaju pristupiti unesrećenoj osobi. Naravno da neće obavljati ono stručno zbrinjavanje, ali pravovremena reakcija važna je kod takvih situacija u prometu da svi dionici koji su na cesti, na terenu znaju na jednak način primijeniti sve postupke koji su potrebni za oživljavanje ili zbrinjavanje djece i odraslih, naglasio je Antica.