Prvi Karlovački

Zahvaljujući  „Koraku“ zaposleno 30 osoba

Autor: Miloš Milovanović

01.09.2020

Županija

Projekt vrijedan 1,463 milijuna kuna provodio na području Karlovačke i Sisačko – moslavačke županije i završila su ga 73 nezaposlena korisnika

Ženska grupa Karlovac „Korak“ danas je predstavila rezultate dvogodišnjeg projekta „Nova znanja za jednake mogućnosti“ koji je proveden u suradnji s partnerima, Centrima za socijalnu skrb Karlovac i Sisak. Projekt se provodio na području Karlovačke i Sisačko moslavačke županije i u njega je bilo uključeno 64 korisnika koji su bili nezaposlene osobe, dugotrajno nezaposlene osobe i korisnici prava na zajamčenu minimalnu naknadu. Vrijednost mu je bila milijun i 463 tisuće kuna, a financiran je bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. S obzirom da su ciljana skupina bile nezaposlene osobe, bilo je važno pružiti im višestranu potporu te su uključeni u rad Klubova za zapošljavanje. Tamo su radili s trenericama za zapošljavanje iz „Koraka“ na svojim vještinama koje im trebaju za ponovni ulazak na tržište rada. „Korak“ takve programe provodi već desetak godina i uglavnom su zadovoljni rezultatima.

Očekivano je bilo da će taj program završiti 64 korisnika, no završilo ih je 73  što samo po sebi govori o dobrim rezultatima. Uz ovu individualnu i grupnu podršku, kroz projekt su se proveli i verificirani programi obrazovanja koje je pružalo Pučko otvoreno učilište Pouka iz Karlovca. Na području Karlovačke županije obrazovalo se za zanimanje dadilja, njegovateljica i knjigovođa, a na području Sisačko moslavačke županije za rukovatelje radnim strojevima, računalne operatere, pomoćne kuhare i knjigovođe. Njih 61, je završilo programe obrazovanja i to su programi čija se zvanja onda upisuju u radnju knjižicu, tako da su im i s te strane povećane mogućnosti za ulazak na tržište rada, kazala je voditeljica projekta Monika Vlašić Dropulja i nastavila.

Treća aktivnost u projektu se odnosila na rad s korisnicima prava na zajamčenu minimalnu naknadu koji to pravo ostvaruju preko centara za socijalnu skrb. Upravo u tom su nam naši partneri najviše pomogli kako bi došli do korisnika što nam je primjerice bilo jako važno na području Sisačko moslavačke županije koja nam je novo neistraženo područje i tu nam je od velike pomoći bilo ovo partnerstvo. S korisnicima zajamčene minimalne naknade smo radili socijalno mentorstvo, a to je jedan odnos koji se temelji na radu socijalnog mentora s korisnikom na svim područjima njegova života kako bi prije ušao na tržište rada. Od njih 16 koliko  je  bilo uključeno, čak ih se četiri zaposlila; dva na području Sisačko moslavačke i dva na području Karlovačke županije.

Inače, od ukupnog broja korisnika 73, njih se 30 zaposlilo u projektu. Druga ciljana skupina u projektu bilo je 19 socijalnih radnica koji rade u centrima za socijalnu skrb na području ovih dviju županija.

Na prošlogodišnjoj šestodnevnoj edukaciji dodatno su osposobljene za provedbu usluge socijalnog mentorstva s korisnicima prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Potvrdile su to  Dijana Goršćak i Mašenka Sekulić  socijalne radnice iz karlovačkog  i sisačkog Centra za socijalnu skrb.

Veselimo se takvim projektima jer je naša populacija vrlo specifična, pogotovo korisnici zajamčene minimalne naknade koji nisu mogli naći nikakve uvjete kako da izađu iz  „začaranog kruga“  sustava socijalne skrbi, rekla je Sekulić.