Dvije spomen ploče otkrivene na Muzeju Domovinskog rata

Zahvala i sjećanje na medicinare koji su sudjelovali u Domovinskom ratu

VIŠE IZ RUBRIKE

  Da se ne zaboravi

  U Muzeju Domovinskog rata predstavljen je i Zbornik svjedočanstava s okruglog stola „Medicinsko osoblje u Domovinskom ratu – ratna bolnica Topusko 1991.“

  Na Muzeju Domovinskog rata danas su otkrivene dvije spomen ploče. Jedna u znak zahvalnosti svim zdravstvenim djelatnicima koji su dali doprinos u obrani Karlovačke županije koju je postavilo Društvo medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata HUMS-a.

  Predsjednica je Društva medicinskih sestara i tehničara HUMS-a, Đurđica Brajdić, ujedno i medicinska sestra u OB Karlovac, voditeljica centralne operacije i sterilizacije napomenula je da su zdravstveni djelatnici dali veliki obol tijekom ratnih godina.

  -Na današnji dan 4. listopada kad je bio napadnut Karlovac zdravstveni djelatnici naše županije su već imali iskustva koja su stekli na okolnim bojišnicama. Povodom sjećanja na taj dan sretna sam što možemo postaviti ovu ploču kao zahvalu i trajni spomen svim zdravstvenim djelatnicima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, koji su pomagali i bili rame uz rame s braniteljima, kako na bojišnici tako i u Općoj bolnici Karlovac, rekla je Brajdić.

  Udruga kojoj je na čelu ima geslo da se ne zaborave 90-te i ovo je jedanaesta ploča koju su postavili.

  Drugu ploču postavila je Hrvatska udruga medicinskih sestara i tehničara i drugih radnika u zdravstvu Domovinskog rata Predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara i tehničara i drugih radnika u zdravstvu Domovinskog rata Ljerka Pavković istaknula je da je ovo treća spomen ploča koja je podignuta na njihovu inicijativu.

  -Velika nam je čast što će spomen ploča na današnji dan biti postavljena u Karlovcu kao vječni spomen na zdravstvene djelatnike koji su bili istinski dragovoljci i sudjelovali su u Domovinskom ratu. Danas postavljamo ploču za one iz Karlovačke županije, rekla je Pavković.

  Osim otkrivanja spomen ploča u povodu obilježavanja 32. obljetnice općeg napada na Karlovac 4. listopada 1991. godine u Muzeju na Turnju predstavljen je Zbornik svjedočanstava s okruglog stola „Medicinsko osoblje u Domovinskom ratu – ratna bolnica Topusko 1991.“

  Iskustva koja su liječnici, sestre i tehničari stekli prije samog napada na Karlovac vezana su uz bolnicu u Topuskom, napomenula je Brajdić. Tome je prošle godine bio posvećen i okrugli stol, a sažetak zaključaka i svjedočanstava s tog skupa objedinjena su u spomenutom Zborniku.

  Budući da je i ona tijekom ljetnih mjeseci 1991. godine bila u Topuskom, Đurđica Brajdić izdvojila je na što je posebno ponosna.

  -U prvoj ratnoj bolnici koja je djelovala u Topuskom svi ranjenici, a bilo ih je puno, su preživjeli. Nitko od onih koji su u bolnicu stigli živi nije preminuo. Oni su kroz potpuno okruženje bili upućeni dalje prema Zagrebu, Karlovcu, ali jako sam ponosna da nitko nije preminuo. Pomagali smo im do zadnjeg dana, rekla je Brajdić.