Prvi Karlovački

Zabranjeno korištenje petardi, ali tek od 2.siječnja 2021.

Autor: Renata Benković

18.12.2020

Politika

Zabrana korištenja petardi stupa na snagu 2. siječnja 2021.

U Saboru je danas izglasan Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja. Saborski zastupnici jednoglasno su podržali zabranu petardi i redenika kategorija F2 i F3. Tu odluku pozdravila je i udruga Prijatelja životinja, piše Večernji list.
Sretni smo što se, nakon osam godina naše kampanje za zabranu svih vrsta petardi, današnjim izglasavanjem u Saboru dogodio dugo očekivani povijesni trenutak za Hrvatsku. Zahvaljujemo Ministarstvu unutarnjih poslova i saborskim zastupnicima koji su uvažili apele udruga, javnosti, stručnjaka i institucija za prestanak terora petardama, izrazio je zadovoljstvo Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja. Još je dodao da je šteta što nije prihvaćen i logičan prijedlog da se uporaba ostale bučne pirotehnike dopušta samo na Silvestrovo i Novu godinu, što svakako treba propisati sljedećim izmjenama Zakona.

Pojašnjava da je aktualna dozvola uporabe pirotehnike 27., 28., 29. i 30. prosinca nelogična jer tih dana ništa se ne slavi. S obzirom na to da zabrana petardi stupa na snagu tek od 2. siječnja, pozivaju sve da dočekaju 2021. bez buke petardi i ostale bučne pirotehnike, a time i bez prestrašenih, ozlijeđenih i mrtvih životinja, ozlijeđene djece, zagađenja, potreba za intervencijama nadležnih službi, atmosfere ratnoga stanja te s više prilike za proslavu blagdana bez straha i stresa, navodi se u priopćenju Prijatelja životinja.