Do 30. lipnja sljedeće godine trebalo bi potpuno komunalno biti uređeno 10 parcela na površini ukupno većoj od 100 tisuća kvadrata

Za zonu u Gornjem Mekušju pet potencijalnih investitora iskazalo interes, od kojih jedan strani

VIŠE IZ RUBRIKE

  Dovršenje uređenja Poslovne zone Gornje Mekušje strateški je projekt Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam vrijedan više od 10 milijuna kuna.

  -Završetak projekta očekuje se do 30. lipnja sljedeće godine kada će biti potpuno komunalno uređeno 10 parcela na ukupnoj površini većoj od 100 tisuća kvadrata. U pripremi je odluka o prodaji zemljišta u zoni koja ide na javnu raspravu već početkom siječnja iduće godine nakon čega će Gradsko vijeće donijeti odluku o prodaji zemljišta u kojem će biti definirani i kriteriji, odnosno određene pogodnosti koje poduzetnici mogu dobiti u toj poslovnoj zoni a odnose na samu vrstu proizvodnje, djelatnosti koje će se obavljati, kao i o broju zaposlenih. Mi za sada imamo četiri konkretna i vrlo ozbiljna pisma namjere koja su pristigla u Grad Karlovac. Radi se o hrvatskim investitorima s tim da imamo pismo namjere i od jednog stranog ulagača. Sve su naravno proizvodnog karaktera i još je jedan potencijalni ulagač u pripremi, tako da smo uvjereni da će poslovna zona biti ubrzo i aktivirana, naglašava pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam, Daniela Peris.

  Vezano uz Poslovnu zonu Gornje Mekušje podsjetila je i kako je Grad Karlovac donio odluku da su svi projekti proizvodnog karaktera oslobođeni komunalnog doprinosa.

  Prema iskazanom interesu, potencijalni investitori popunili bi 68 posto cjelokupne zone.

  Rekla je i kako Grad Karlovac i u idućoj godini planira davati potpore poduzetnicima, poljoprivrednicima i obrtnicima.

  -Za potpore malim, srednjim i mikro poduzetnicima za iduću godinu osigurano je oko milijun kuna i to za startup-ove, za unapređenje proizvodnje, za edukaciju, za sudjelovanje na sajmovima i još drugim potrebama za koje konstantno u naš Upravni odjel dolaze zahtjevi gdje prepoznajemo potrebe naših poduzetnika i obrtnika, navodi.

  Peris je rekla je i kako nastavljaju provoditi mjeru smanjivanja zakupnine poslovnih prostora koji su u vlasništvu Grada Karlovca, a odluka obuhvaća ukupno 93 poslovna prostora.

  Kazala je i kako nastavljaju i s potporama za poljoprivrednike. Tako je za razvoj ruralnog turizma predviđeno više od 1,2 milijuna kuna, a ponovno će davati potpore poljoprivrednicima u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, za subvencioniranje kamata za kredite i drugo.

  Peris je naglasila kako su za turizam koji je jedan od strateških sektora u razvoju grada za iduću godinu u Gradskom proračunu osigurali 2,7 milijuna kuna.

  -Želimo dati poseban naglasak i na samu promociju grada za unapređenje turističke infrastrukture, želimo održati i dati dodatnu kvalitetu manifestacijama koje se kroz odjel i Gradsku upravu provode, a to su već dobro poznate manifestacije kao što su Zeleni cvijet, Proljetne promenade, Zvjezdano ljeto, Dani piva, Ivanjski krijes, Karlovački cener, Advent, doček Nove godine…, navodi.

  Proračunska stavka za manifestacije iznosi 1,654 milijuna kuna od čega se najviše odnosi na Dane piva i Advent (80-tak posto).

  -Ove godine pokazalo se kao jako dobra odluka da se nakon 20 godina najpoznatija pivska manifestacija u Hrvatskoj vraća na staru lokaciju što je izuzetno dobro prihvaćeno od strane građana grada Karlovca i svih posjetitelja koji su došli. Na pet lokacija na kojima su bile pozornice i više od 60 izvođača izuzetno je bio dobar program, kaže Peris i najavljuje kako će manifestaciju i iduće godine još dodatno unaprijediti gastro ponudom i sadržajima.

  Osvrnula se i na ovogodišnji advent kojega otvaraju s novitetom, adventskom utrkom koja počinje ispred kina Edison, a novitet je Božićno selo, centralni mali trg, dodatni mali sadržaji, stara hiža, a bogat bogat novogodišnji program odvijat će se kod Glazbenog paviljona…

  Inače, navedeni Upravni odjel u idućoj godini raspolagat će sa ukupno 13,7 milijuna kuna. (sl)

  Foto: (ič)