Simpozij o zdravstvu u katastrofama

Za uspješan odgovor na velike nesreće, ključ je edukacija i utreniranost

VIŠE IZ RUBRIKE

  zdravstvo

  Teme današnjeg skupa su bile su posvećene svim oblicima katastrofa, a predavači su bili iz svih područja medicine, kao i iz vojnog zdravstvenog sustava

  U Karlovcu se danas održava simpozij Medicina u okolnostima katastrofa – jesmo li spremni? Skup su organizirali Opća bolnica Karlovac, Hrvatsko društvo za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu, Hrvatsko društvo za hitnu medicinu te županijske podružnice Hrvatske liječničke komore i Hrvatskog liječničkog zbora.

  Predsjednik karlovačkog liječničkog zbora dr. Hrvoje Cvitanović istaknuo je prije početka skupa da sustav zdravstva mora djelovati u uvjetima prirodnih katastrofa, kao što su potresi, ali tu su i prometne ili druge nesreće većih razmjera te pandemija.

  U uvjetima katastrofa uz zdravstvo, dodao je Cvitanović, moraju djelovati i svi drugi sustavi i kapaciteti se moraju povećati da bi se odgovorilo na različite vrste katastrofe.

  -  U medicini, kao i u svim ostalim našim državnim sustavima imamo takve mogućnosti to se vidjelo u covidu, što je također jedna velika katastrofa. U takvim uvjetima mobilizirate, prenamjenjujete, prebacujete i na taj način riješite tu ugrozu ili u najmanju ruku uspjeli ste ograničiti štetu koja nastaje, rekao je Cvitanović o funkcioniranju sustava u situacijama katastrofa.

  Što i kako raditi regulirano je protokolima kako na nivou  Ministarstva, tako na nivou bolnica i ostalih ustanova, a ti se postupci i uvježbavaju.

  -Ovdje će biti nekoliko predavanja upravo o tim protokolima, imamo i određene vježbe koje se rade u bolnicama, čak i između više bolnica  tako da uvijek moramo biti spremni. Na primjer događa nam se da imamo neku veliku prometnu nesreću ili se dogodi da imamo potres i u tim slučajevima postoje točno određeni postupovnici, što treba, tko treba i u kom trenutku reagirati, dodao je Cvitanović.

  Sustav ipak nailazi i na prepreke ili probleme, a najčešće je to vezano uz uvježbanost.

  -Treba biti dobro utreniran i naš cilj je i ovim simpozijem da ljude podsjetimo i da ih educiramo, jer edukacija je ključna. Kad ljudi nešto znaju kad to ponavljaju, kad vježbaju, onda je uspjeh uvijek bolji nego ako su to učili na fakultetu prije 20 godina i sad se prvi put sretnu s tim, istaknuo je dr. Hrvoje Cvitanović.

  Jedan od predavača je bio ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut, koji je govorio o ulozi sustava civilne zaštite u potpori zdravstvenom sustavu u borbi protiv covida. No, sustav civilne zaštite povezan je sa zdravstvenim sustavom i u ostalim kriznim situacijama.

  -Zdravstveni sustav prvenstveno kroz zavode hitne medicinske pomoći, a onda i kroz zavode za javno zdravstvo i sve ostale ustanove surađuje sa sustavom civilne zaštite. Poglavito surađujemo na terenu kroz sustav 112 gdje dolazi prva informacija o događaju koji podiže žure službe i koje na terenu zajednički odrađuju. Postoji niz preventivnih aktivnosti koje podižu mogućnosti jednog i drugog sustava pa i u svakodnevnim žurnim potrebama stanovništva.   

  Teme današnjeg skupa su bile su posvećene svim oblicima katastrofa, a predavači su bili iz svih područja medicine, kao i iz vojnog zdravstvenog sustava.

  Na skupu su bili i gradonačelnik Damir Mandić i zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar, saborska zastupnica Maja Grba Bujević koja je održala i jedno od predavanja.