Prvi Karlovački

Za tri godine, mještani Gornjeg i Donjeg Bukovlja napokon će dobiti vodovod

Autor: Renata Benković

21.11.2019

Politika

140 domaćinstava, odnosno 350 mještana u roku od tri godine dobit će dugo očekivani vodovod u Gornjem i Donjem Bukovlju

Danas su nakon gotovo dvadeset godina kako su planirani, konačno počeli radovi na izgradnji vodoopskrbnog sustava Gornje i Donje Bukovlje. Tako će, kako nam je na današnjem predstavljanju ove vrijedne investicije rekao Ivan Klokočki direktor Komunalnog Duga Resa, 140 domaćinstava, odnosno 350 mještana u roku od tri godine dobiti dugo očekivani vodovod.

Kako bi zadržali stanovnike i kako bi im omogućili ostanak, dostojanstveniji i lakši život na ruralnom području, bilo je krajnje vrijeme da krenemo u ovakvu investiciju koju financiraju Hrvatske vode s 80 posto sredstava, a 20 posto osigurat će općina Generalski Stol. Cijeli program počeo je krajem 2018., kada je općinsko Vijeće Generalskog Stola donijelo odluku da se njihov vodovod priključi na naš vodoopskrbi sustav, nakon čega su se otvorile sve opcije investiranja i izgradnje, nakon čega smo krenuli u razgovore s Hrvatskim vodama, kaže Klokočki.

Vrijednost radova je 5 milijuna kuna, predračunska je bila 7, ali obzirom na postupak javne nabave, vrijednost je smanjena za 2 milijuna kuna. Općina Generalski Stol u sljedećem trogodišnjem razdoblju za ovu investiciju morat će godišnje u svojem proračunu osigurati oko 400 tisuća kuna. Ukupna dužina cjevovoda je nešto veća od 9 kilometara.

-Podsjećam, naglašava Klokočki, projekti su bili gotovi još 2009.g., ali zbog raznih okolnosti su ostali u ladici, nešto se je tu dvoumila i sama Općina pa nakon što su donijeli odluku, kad smo krenuli u projekt prvo smo morali preraditi troškovnike koji su potom usklađeni sa zakonom o javnoj nabavi, odabrali smo u tom roku i najpovoljnijeg dobavljača, izvođača i njegovo uvođenje u posao i još dosta papirologije, osigurali sredstva i potpisali sve ugovore i to sve za svega šest mjeseci.  S izvođenjem radova intenzivno smo počeli, planirani završetak je tri godine, što znači da će svih devet kilometara zajedno sa deset priključaka koji pripadaju tom vodoopskrbnom sustavu biti završeni.

Naša općina ima veliki ali nedovoljno iskorišteni potencijal, koji će se vjerujemo dolaskom vode i redovitom vodoopskrbom popraviti. Isto tako, život mještana u ova dva naselja dobit će potrebnu kvalitetu čime ćemo ne samo zaustaviti odlazak stanovništva već osigurati i dolazak novih stanovnika na ruralna područja, mišljenja je načelnik općine Generalski Stol, Alen Halar.

Voditeljica službe korištenja voda u Hrvatskim vodama, koje ovaj projekt sufinanciraju sa 80 posto sredstava Gabrijela Braun Jelašić pojasnila je zašto se je s realizacijom tako dugo čekalo.

– U projekt se nije moglo krenuti ranije dokle god općina Generalski Stola nije postigla dogovor da imaju javnog isporučitelja koji je usklađen sa Zakonom o vodana i Zakonom o vodnim uslugama, u konkretnom slučaju to je Komunalno Duga Resa. Hrvatske vode prate ovaj projekt na način da ga sufinanciraju sa 80 posto sredstava, kao i druge projekte koji se provode na ovom području. Osim same izgradnje vodoopskrbne mreže Gornjeg i Donjeg Bukovlja provodimo još niz projekta u suradnji s Komunalnim Duga Resa koji se nužno ne odnose samo na Grad. Dio tih projekta koji su već u fazi izgradnje provode se u cilju poboljšanja vodoopskrbe i za Generalski Stol, zaključila je Braun-Jelašić. (rb)

Foto:i.č.

Autor: Renata Benković