Prvi Karlovački

Za tjedan dana počinje 48. ZILIK

Autor: Miloš Milovanović

17.01.2022

Kultura

ZILIK će ove godine biti realiziran u reduciranom obliku, a domska djeca će i dalje biti u fokusu ; pripremaju se bogate, maštovite i raznolike likovne radionice

Nakon jednogodišnje stanke uzrokovane pandemijom, u 2022. godini, tradicionalno, u posljednjem tjednu siječnja održat će se 48. ZILIK.

Zbog pandemije koja još uvijek traje, te u skladu s epidemiološkim mjerama, ZILIK će ove godine biti realiziran u reduciranom obliku. Iako neće biti Velikog ZILIK-a, domska djeca će i dalje biti u fokusu ZILIK-a. Pripremaju se bogate, maštovite i raznolike likovne radionice koje će za djecu bez adekvatne roditeljske skrbi i ostale polaznike održati  akademski umjetnici i umjetnice iz raznih dijelova Hrvatske.

48. ZILIK počinje u ponedjeljak 24. siječnja, i to Malim ZILIK-om koji će biti otvoren u 10 sati likovnom radionicom magistre edukacije likovne kulture Mirele Blažević pod nazivom “Slikarska kuharica”. Svečano otvorenje 48. ZILIK-a ove godine bit će popraćeno izložbom akademskog slikara Željka Subića pod nazivom “Vagoni – bilješka u vremenu” u ponedjeljak, 24. siječnja, u 19,30 sati u Gradskom kazalištu Zorin dom. Dan poslije će akademska slikarica i kiparica Andrea Cihlar održati dvije različite radionice: prijepodnevnu radionicu pod nazivom “Reljefi i konstrukcije” i poslijepodnevnu pod nazivom “Slaganje objekta”. Srijeda je rezervirana za magistra grafike Matka Antolčića koji će održati radionicu pod nazivom “Veseli zoološki vrt”, dok će u četvrtak 27. siječnja akademski slikar Damir Facan-Grdiša s djecom izvesti radionicu pod nazivom “Basne”. Mali ZILIK bit će zatvoren radionicom akademske slikarice Ivane Barišić Tomšić koja je za petak, 28. siječnja, osmislila radionicu “Ja volim, ja želim…”.

Izbornica ZILIK-a je povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol.

Radionice će se održavati od ponedjeljka do petka svaki dan od 10 do 12 sati i od 15 do 17 sati, izuzev petka 28. siječnja kada će biti održana samo prijepodnevna radionica.

Ovogodišnji ZILIK bit će posvećen dugogodišnjem izborniku i voditelju ove manifestacije Nikoli Albanežeu koji nas je početkom ove godine prerano napustio, a ostavio je iznimno značajan trag svojim djelovanjem ne samo na ZILIK, već i na kulturni i umjetnički život Karlovca.