Marko Vešiglaj, kandidat SDP-ove koalicije za EU parlament u Karlovcu

"Za ravnomjerniju regionalnu politiku"

VIŠE IZ RUBRIKE

  EU izbori

  Građanima se danas na tržnici predstavio i kandidat s četvrtog mjesta SDP-ove koalicijske liste za Europski parlament, Marko Vešligaj.

  Tom prilikom otkrio je fokus svoga rada ako uđe u EU parlament.

  -Zalaganje za ravnomjerniju regionalnu politiku koju definitivno trebamo u Republici Hrvatskoj, zalaganje i za ovakva u europskim okvirima ipak manja urbana središta, za razvoj ruralnog prostora, za razvoj brdsko-planinskog prostora, kao i zalaganje za bolji bolji život u pograničnim područjima. To su sve područja od kojih se sastoji i Karlovačka županija.

  Ukoliko želimo da nam država prosperira, da se razvija, onda bi svi naši krajevi trebali imati barem otprilike jednake javne usluge, a ne da imate veliku razliku u dostupnosti obrazovanja, zdravstva, javnog prijevoza, kulture, sporta, u velikim gradskim središtima u odnosu na ona manja, istaknuo je Vešligaj.

  Ovaj kandidat je inače gradonačelnik Pregrade 11 godina, bio je zastupnik u Hrvatskom saboru, predstavnik Hrvatske u Odboru regija EU i smatra kako sve potrebe koje postoje može artikulirati na europskoj razini i kako bi fondove EU koristili za bolje, kvalitetnije javne usluge.

  -Ono što je program grupacije kojoj pripadam, kojoj pripada SDP definitivno je osiguravanje priuštivog stanovanja, prvenstveno za mlade obitelji, ali i za sve ostale.

  U ovom trenutku cijene nekretnina u Hrvatskoj su na razinama gdje si mlade obitelji ne mogu niti približno to priuštiti i mi se moramo vratiti i principima društvene stanogradnje, javni sektor mora intervenirati, a za to su nam potrebni EU fondovi i to je nešto što će biti u prioritetu našeg rada.

  Također, da bi ljudi ovdje ostajali i da se ne sele svi iz manjih gradića, gradova, sela, općina u Karlovac ili prema Zagrebu, trebamo poticati mobilnost, uspostaviti mrežu javnog prijevoza koji neće samo povezivati naše gradove i općine nego i naselja unutar njih. Tu isto postoje brojne mogućnosti kroz fondove EU.  

  Trebamo se zajednički boriti da ovaj prostor koji je nažalost u ovih 30 godina jako stagnirao, dobije zasluženu pozornost i mogućnost da iz EU fondova, zadržimo i oživimo život na ovim prostorima jer su povijest, baština i priroda ovdje predivni, prometni položaj je jako dobar i ne vidim razlog zbog čega u budućnosti ne bi ovdje imali jedan veći gospodarski razvoj, ističe .

  Osvrnuo se i na pogranično područje, rekavši kako bi trebalo koristiti fondove prekogranične suradnje iz kojih bi se financirale javne usluge poput hitne pomoći koja bi mogla intervenirati s jedne i druge strane granice, ali i vatrogasaca i drugo.