Tamo gdje prestaje pomoć institucija, ljudima u potrebi pomažu udruge

Za rad s društveno osjetljivim skupinama udrugama dodijeljeno 670 tisuća kuna

VIŠE IZ RUBRIKE

  U gradskoj vijećnici danas su potpisani ugovori s deset udruga koje se bave društveno osjetljivim skupinama. Natječaj za institucionalnu podršku udrugama bio je raspisan krajem prošle godine i to su sredstva koja su namijenjena za plaće voditelja i stručnih suradnika u udrugama, kako je rekla pročelnica za društvene djelatnosti, Draženka Sila Ljubenko.

  - U 2019. godini za ovu namjenu osigurana su sredstva u iznosu od 670.000 kuna. Očekujemo u ovom trogodišnjem razdoblju da će se osiguravati svake godine u proračunu. Dakle ovaj natječaj raspisan je za tri godine i tri prioritetna područja. To je za jačanje kapaciteta udruga za rad s osobama s invaliditetom i djecom s teškoćama u razvoju u iznosu od 234.000 kuna. Zatim jačanje kapaciteta udruga s osobama s invaliditetom braniteljima Domovinskog rata u iznosu od 100.000 kuna i prioritetno područje jačanja kapaciteta udruga za rad s osobama bez adekvatnog smještaja i žrtvama obiteljskog nasilja u iznosu od 336.000 kuna, rekla je Sila Ljubenko

  Udruge pružaju dodatnu kvalitetu usluga društveno osjetljivim skupinama, u dijelu kad prestaje skrb institucija, istaknula je zamjenica gradonačelnika Andreja Navijalić.

  - Udruge civilnog društva, posebice udruge u području rada osoba s invaliditetom, s djecom s teškoćama u razvoju i brige o našim sugrađanima koji nemaju krov nad glavom, to nam je prioritetno. Samo uz vašu pomoć možemo uistinu pružiti sve ono što je tim ljudima i potrebno. Često govorimo da ljudi kojima je pomoć potrebna imaju pomoć institucija do određene granice, koja je zakonski opravdana, a sve ono što daje dodatnu kvalitetu života uistinu se dobije kroz rad udruga. Stoga zahvaljujem na vašem radu, na onome što činite za društvenu zajednicu, rekla je između ostalog Navijalić.

  Nakon potpisivanja i podjele ugovora, ispred udruga je zahvalila Veronika Lendler, tajnica Saveza udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije.

  - Zahvaljujem što ste nam ukazali povjerenje i u narednom trogodišnjem razdoblju. Hvala vam jer ste otvorili jedan novi prostor suradnje. Ova sredstva omogućuju da se naši voditelji udruga i stručno osoblje mogu čim više posveti radu s korisnicima, jer nam osiguravaju jedan dio hladnog pogona, naglasila je Lendler. (kb)