Prvi Karlovački

Za predsjednika ZAKUD-a Karlovačke županija izabran Damir Škrtić

Autor: Marta Marinović

30.11.2021

Kultura

Zajednica amaterskih kulturnih djelatnosti – ZAKUD Karlovačke županije održala je jučer prvu sjednicu Upravnog odbora u novom sastavu nakon izborne Skupštine održane 13. listopada, na kojoj je za predsjednika imenovan Damir Škrtić, a za zamjenicu predsjednika Mirjana Pogačić.

Upravni odbor je na jučerašnjoj sjednici raspravljao o prioritetnim aktivnostima ZAKUD-a u ovom mandatnom razdoblju, u cilju podrške svojim članicama u ovom izazovnom vremenu za kulturnu djelatnost. U suradnji s Karlovačkom županijom kao osnivačem, radi se na rješavanju prostora za rad ZAKUD-a i na poboljšanju kvalitete rada kroz nove projekte koji bi aktivno uključivali udruge-članice iz svih područja kulturno umjetničkog amaterskog djelovanja, čime bi se ostvarila sinergija u programskim aktivnostima i otvorila mogućnost značajnije financijske podrške udrugama članicama. Istaknuta je aktivna suradnja i s Ministarstvom kulture koje kroz svoje javne pozive za financiranje programa amaterske kulturne djelatnosti iste financijski podupire.

ZAKUD Karlovačke županije okuplja 75 udruga članica iz svih područja: folklorne udruge i ansamble, zborove, vokalne grupe, tamburaške i puhačke orkestre, udruge s područja plesa, likovne i književne udruge, te kazališne dramske udruge i sekcije. Primarna mu je zadaća praćenje i predstavljanje rada svojih članica kroz organizaciju županijskih smotri, susreta i festivala, kao i organizacija edukacijskih programa tečajeva, seminara i radionica u suradnji s krovnom organizacijom na nacionalnoj razini, Hrvatskim saborom kulture.
Kako su sada, u vrijeme globalne pandemije, te aktivnosti onemogućene u svom punom obimu, a udruge u kulturi trpe značajne posljedice zbog nemogućnosti kontinuiranog rada i ostvarivanju svojih primarnih ciljeva, izazov je da ZAKUD kao krovna organizacije iznađe rješenja kako bi se u ovim okolnostima organizirali novi sadržaji i kako bi se pomoglo udrugama u njihovom radu. Novi sastav Upravnog odbora ZAKUD-a koji je dobio povjerenje svojih članica, odlučan je u tome da se rad ZAKUD-a unaprijedi u odnosu na proteklo razdoblje stagnacije, te da se u cilju podrške svim svojim članicama angažirano djeluje i u ovim izazovnim okolnostima.