Booktrailer Film Festival U Gradskoj knjižnici

Za odlazak na međunarodno natjecanje u Italiji bori se 12 filmova

VIŠE IZ RUBRIKE

Reklama za čitanje

Osim sudjelovanja na međunarodnom natjecanju za najbolje na nacionalnoj razini osiguran je i bogat fond nagrada, zahvaljujući sponzorstvu Grada i Županije

U organizaciji karlovačke Gimnazije u Karlovcu je danas održan 4. nacionalni Booktrailer Film Festival. U Ilirskoj dvorani prikazano je 12 kratkih najavnih filmova za knjige koje su snimili i osmislili srednjoškolci iz gotovo svih krajeva Hrvatske.

Koordinatorica ovog neobičnog i inventivnog filmskog festivala, profesorica hrvatskog jezika Martina Vičić Crnković napomenula je da je nažalost dosta filmova moralo biti eliminirano jer nisu ispunili zadane kriterije, a među prijavljenima bilo je i skupnih i pojedinačnih radova.

-Došlo nam je dosta prijava, ali u selekciji je 12 koji su zadovoljili sve propozicije. Odazvalo se puno škola, iz Nove Gradiške, Požege, Zagreba, Delnica, Velike Gorice, Pule, Duge Rese i Karlovca. Cilj je ovog festivala potaknuti mlade na čitanje, ali i izražavanje filmskim sredstvima. To je nešto što oni vole. U svijetu Tik-Tok-a i društvenih mreža vole te kratke video uratke kojima se nešto promovira, a mi ovdje pokušavamo promovirati čitanje na ovaj način, istaknula je Vičić Crnković.

Naime, srednjoškolci su mogli izabrati bilo koje književno djelo, bilo kojeg žanra, kulture i za njega napraviti najavni film, a posebnost je što u ovom projektu nema klasičnog mentoriranja koje je zastupljeno u našem obrazovnom sustavu, tako da srednjoškolci preuzimaju inicijativu.

Tri najbolje ocijenjena booktrailera sudjelovat će na međunarodnom natjecanju na kojima se natječu škole Španjolske, Poljske, Bugarske, Rumunjske i Italije, od kud je natjecanje i krenulo. Gimnazija se u projekt uključila na poziv talijanske škole iz Brescije s kojima surađuju putem Erasmus + programa, a koja je organizator međunarodnog natjecanja.

Osim sudjelovanja na međunarodnom natjecanju za najbolje na nacionalnoj razini osiguran je i bogat fond nagrada, zahvaljujući sponzorstvu Grada i Županije, dodala je Vičić Crnković. Pobjedniku ili pobjednicima, ako se radi o skupnom radu pripada nagrada od 450 eura, drugoplasirani dobiva 300 dok je za treće mjesto predviđena nagrada od 150 eura.

Na međunarodnoj razini dodjeljuje se europska nagrada i nagrada publike, a prije dvije godine pobjedu je odnio film iz Pule.