Zaustavljen trend zatvaranja obrta, ove godine otvoreno pedeset novih...

Za obrtnike grada Karlovca godina je bila zahtjevna, iduća će biti izazovna

VIŠE IZ RUBRIKE

  Redovna Skupština Udruženja obrtnika garda Karlovca održana je večeras u Obrtničkom centru, na kojoj je donesen program rada i financijski plan za iduću godinu. Predsjednik Udruženja Željko Vuković uoči Skupštine istaknuo je da su među ostalim  realizirali sve najvažnije zadaće iz programa rada.

  -Ovu godinu možemo okarakterizirati kao dosta zahtjevnu i radnu. Odradili smo ciljane seminare koji su se odnosili na nove propise i zakonodavstvo, kako bi se naši obrtnici i knjigovodstveni servisi bolje prilagodili novom poslovanju. Naglasio je da su obrtnici sudjelovali na već uobičajenim obrtničkim sajmovima u zemlji i inozemstvu. Domaći Obrtnički sajmu i ove je godine bilo u sklopu manifestacije Dana piva, a koji se ne bi mogao održati bez financijske pomoći Grada Karlovca, koji ga je sufinancirao sa više od 200 tisuća kuna.

  -Odrađena je i Izložba cvijeća i fotografija. Iduće godine isto tako namjeravamo obrtnicima osigurati financijska sredstva za posjet međunarodnim sajmovima u Celju, Mostaru i Minhenu. Dugogodišnja dobra suradnja sa Riječkim i obrtnicima iz Jastrebarskog iduće godine bit će potvrđena potpisivanjem Povelje o prijateljstvu i suradnji, što će nam omogućiti bolju suradnju i zajednički nastup na raznim manifestacijama i sajmovima.

  -Izgleda, da se je s vremenom stanje u obrtništvu  stabiliziralo, pa je tako početkom ove godine 50 obrta više  nego u istom razdoblju prošle, što je rezultat prilagođavanja boljim uvjetima poslovanja, kaže Vuković i dodaje da je i dalje prisutan problem kvalificirane i kvalitetne radne snage. Zadali smo si u zadatak iduće godine pojačati aktivnosti na upoznavanju i približavanju obrtništva i obrtničkih zanimanja srednjoškolcima na području Karlovačke županije. Vjerujem da ćemo taj ambiciozni program odraditi zajedno s Gradom, jer oni imaju osigurana financijska sredstva za takav program. Više i detaljnije o planu informiranja i privlačenju djece u obrtnička zanimanja znat ćemo više nakon zajedničkog sastanaka sredinom siječnja iduće godine, zaključio je Vuković.

  Skupština je usvojila financijski plan za 2020. koji iznosi 845 tisuća kuna, program rada te druge dokumente iz svoje nadležnosti. (rb)

  Foto: i.č.